PREGATITI-VA PENTRU ZIARE IN ROZ: Parlamentarii stiu de ce!

PREGATITI-VA PENTRU ZIARE IN ROZ: Parlamentarii stiu de ce!
Parlamentarii isi pregatesc o viata fara griji! Noul Cod Civil ingradeste presa, in cele mai diverse moduri, toate ducand, insa, catre apararea imaginii alesilor nostri, daca amintim doar faptul ca ziaristii nu vor mai avea voie sa fotografieze casa unui demnitar… decat cu acordul sau!

De asemenea, o alta prevedere stipuleaza ca "utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului" este considerata atingere adusa vietii private. Prevedere care elimina din spatiul media emisiuni ca Divertis sau Cronica Carcotasilor!

 Insa acelasi Cod Civil incurajeaza violenta, oferindu-i celui care se considera lezat sa apeleze la serchestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prejudiciabile. Prejudiciu pe care, desigur, el il stabileste, nu vreo instanta anume!

Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media cer Ministerului Justitiei sa elimine de urgenta prevederile din proiectul de Cod Civil care afecteaza libertatea presei.

Cateva probleme grave sesizate de cele trei organizatii: Este considerata drept atingere adusa vietii private "difuzarea de imagini care prezinta (…) aspecte exterioare ale locuintei private, fara acordul celui care o ocupa in mod legal". Aceasta prevedere este extrem de vaga si imposibil de aplicat in cazul blocurilor de locuinte, de exemplu sau a imaginilor de ansamblu.

Atingere adusa vietii private este considerata "difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza". Nu este specific definita aici nicio exceptie de interes public.

O alta atingere adusa vietii private este considerata: "utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului". Din aceasta prevedere intelegem ca o emisiune de tip pamflet politic si social cum ar fi Divertis Show, Cronica carcotasilor, Mondenii nu mai pot avea loc pentru ca folosirea asemanarii cu un prim-ministru sau presedinte nu mai sunt posibile.

Proiectul introduce posibilitatea obligarii prin decizia instantei la publicarea unui drept la replica. Obligarea la publicarea dreptului la replica este excesiva si constituie o interferenta editoriala nejustificata a autoritatilor publice in lipsa judecarii pe fond a cauzei.

Alte prevederi ale proiectului de Cod Civil nu intra in conflict numai cu dreptul la libertatea de exprimare, ci, in primul rand, cu logica. De exemplu, art. 78 alin. 2 ne spune ca: "Este interzisa orice atingere adusa imaginii, onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia sau fara ca legea sa permita acest lucru".

Posibilitatea oferita celui care se considera lezat in drepturile sale nepatrimoniale de a cauta reparatii inclusiv prin "serchestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor ori a mijloacelor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prejudiciabile" este extrem de periculoasa, punand in pericol potential insasi functionarea intreprinderii de presa.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
368

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
679

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
1070

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...