POTOP la Roma! Zeci de hectare de culturi au fost distruse de viituri si grindina: "Am crezut ca murim. Nu mai aveam aer" - FOTO, VIDEO

Dupa mai multe zile de canicula, vremea s-a schimbat radical la inceputul acestei saptamani. Timp de jumatate de ora natura s-a dezlantuit, luni dupa-amiaza, in comuna Roma din judetul Botosani, acolo unde zeci de hectare de culturi au fost distruse de grindina, dar si de viitura care au ingropat sub namol plantele.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni la amiaza o atentionare COD GALBEN de ploi cu caracter torential, vijelii, descarcari electrice si grinidina, exact de ce se temeau cel mai mult agricultorii botosaneni.




"Am crezut ca murim"

Era trecut de ora 14:00, iar nea Mitica (n.red. Dumitru Irimia) se pregatea sa-si ude legumele. Are putin peste 2 hectare de teren in apropiere de iazul Staroste de la Cotargaci si de multi ani planteaza acolo vinete, rosii, ardei, varza, cartofi si alte legume, pentru ca mai apoi sa le vanda. A pornit instalatia de irigat si s-a dus in coliba construita pe teren, impreuna cu o ruda. Ce a urmat a vazut doar in filme, insa destul de rar pentru ca nu prea are timp de asa ceva.

"Am 55 de ani si asa ceva nu am patit si nu am vazut. Cred ca a suflat vantul cu 200 de km/h. Baraca mea s-a ridicat un pic si ne-am pus amandoi pe margine si ne-a rasturnat cu totul. Amandoi tot avem 150 de kg. Am crezut ca murim, domnule. Nu puteam respira, nu aveam aer. Am pus salteaua de la pat in fata ca sa putem respira. A batut si cu gheata. Era cat un capac de sticla de apa o bucata. La coliba cealalta mi-a luat acoperisul si bucati l-a facut", ne-a povestit nea Mitica.



Legume ingropate in namol

Om simplu de tara, incaltat cu cizme de cauciuc, Dumitru Irimia si-a pus mainile in cap atunci cand s-a oprit furtuna. Intreaga sa munca a fost distrusa de viitura. Rasadurile de vinete, de ardei, dar si varza, au fost acoperite de namol, altele fiind puse la pamant de viitura.

"20.000 de lei am bagat pana acum si nu se stie daca o sa recuperez 500 de lei. Instalatia de irigat este praf, iar cultura nu mai spun. A luat-o apa si radacina este goala. Toate plantele sunt in iaz, au ajuns mancare la pesti. Acesta este singurul meu venit, nu am altceva. Faliment total. Cine sa ne ajute? Nu ne ajuta nimeni pe noi", a mai spus nea Mitica.




20 de hectare de porumb distrus

La un kilometru distanta intalnim un alt agricultor. Paul Aslam detine aproape 20 de hectare de teren intre localitatile Roma si Cotargaci, unde a semanat porumb. Semintele le-a cumparat, insa banii urmeaza sa-i dea in toamna, dar nu stie de unde va face rost de ei pentru ca intreaga cultura a fost distrusa.

"Semintele au fost cumparate pe baza de contract, cu plata la toamna, dupa recoltare. In cazul de fata cam ce as mai putea eu recolta de aici? Eu trebuie sa fac plata pentru erbicid. Sunt fermieri care nu sunt asa afectati ca mine, pentru ca au cateva hectare in sat, alte hectare in afara satului. Eu tot pamantul il am aici si pe aici a trecut gheata. Noi trebuie sa ne rugam la Dumnezeu sa nu mai vina alta grindina. Poate printr-o minune voi putea scoate ceva de aici macar pentru hrana la animale, ca de porumb nici nu poate fi vorba. Bucata cealalta de teren, de la vale, spre iaz, a fost afectata mai tare si nu se mai vede absolut nimic", a spus si Paul Aslam.

Potrivit acestuia, pana in acest moment a cheltuit intre 1.500 si 1.800 de lei/hectar doar pentru ingrasaminte, asta inseamna aproximativ 34.000 de lei, neintrand in aceste calcule eventualele venituri din vanzarea porumbului.























 

 

Spune-ne opinia ta