Porțile subunităților s-au deschis pentru toţi cei care au dorit să cunoască activitatea şi misiunile instituţiei.
Acțiunile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, tema propusă anul acesta de Organizația Națiunilor Unite fiind „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.
Însoțiți de părinți sau bunici, copiii au vizitat toate atelierele amenajate, fiind dornici să afle cât mai multe informații.
Pompierii le-au arătat autospecialele pe care le folosesc pentru stingerea incendiilor sau pentru salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente ce le pot pune viața în pericol și le-au vorbit despre comportamentul în cazul producerii unui cutremur sau a unui incendiu atunci când sunt la școală.
Copiii au îmbrăcat haina de pompier şi au învățat cum să țină furtunul pentru a stinge focul într-un timp foarte scurt.
Totodată, salvatorii le-au prezentat broșura „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură”, care oferă informații despre importanța protejării în fața dezastrelor, dar și materiale dedicate copiilor din clasele I-IV - „Supraviețuitorii la cutremur”, „Supraviețuitorii la incendii” și „Supraviețuitorii la inundații”.
Acțiunea Ziua Porților Deschise va avea loc și mâine, între orele 10:00-14:00, în funcție de situația operativă, la aceleași subunități.
„În caz de incendiu:
- păstraţi-vă calmul și cereți ajutorul personalului unității de învățământ;
- părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
- urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare;
- când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa;
- aşteptaţi intervenția pompierilor.
În caz de cutremur:
- adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
- protejaţi-vă capul şi faţa;
- nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
- cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
- veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare”, le-a transmis copiilor ISU Botoșani.