DiscuÈ›ia cu Anca Irina Tănăsescu, psiholog de profesie È™i cadru didactic universitar, aduce în prim-plan o cruntă realitate: "PopulaÈ›ia României e îmbolnăvită!". Specialistul ne explică, făcând trimiteri la studii de cercetare pe grupuri-È›intă, copii, adolescenÈ›i, adulÈ›i, bătrâni. Fiecare dintre acestea, cu toată problematica descoperită, contribuie la formarea cruntei realități care ar trebui combătută cu strategii serioase, întocmite de vizionari – colective de specialiÈ™ti în psihologie, sociologie È™i nu numai.
"Clasă politică de parveniți"
Pe repede înainte, Anca Irina Tănăsescu ne explică: "Avem o clasă politică de parveniÈ›i, oameni lipsiÈ›i de moralitate, care nu au valori educaÈ›ionale È™i morale clare È™i fundamentate. Sunt preocupaÈ›i de interesul personal È™i complet iresponsabili apropos de progresul societății!. Și dacă interesul personal primează, cine să se preocupe de gravele probleme ale societății, se întreabă, pe bună dreptate, psihologul. Cine È™i ce să facă pentru populaÈ›ia tot mai bolnavă, de la o zi, la alta?!
PopulaÈ›ia este formată din copii abandonaÈ›i în spitale sau orfelinate, din copii crescuÈ›i fără părinÈ›ii plecaÈ›i să muncească în străinătate, pentru că aici nu se descurcă, adolescenÈ›i cu probleme emoÈ›ionale, care, netratate, măresc vulnerabilitatea tânărului. Avem adulÈ›i stresaÈ›i sub presiunea factorului economic, È™i nu numai, È™i bătrâni depresivi, pentru care nu se face mare lucru", ne-a enumerat psihologul.
Ură și frustrări
Anca Irina Tănăsescu este de părere că È™i "È™tirile care expun agresiv bogăția unora, în contextul în care foarte multă lume este săracă, fac oamenii să sufere, pentru că amplifică frustrările populaÈ›iei, cresc în intensitate sentimentul de neputință È™i amplifică depresia celor săraci, patologizează populaÈ›ia". Specialistul mai arată că riscurile sunt mari. "Familia, care, oricum, în ultimii ani a fost vulnerabilizată, va deveni È™i mai fragilă", iar suferinÈ›a individuală, apatia, vor creÈ™te. Prin contrast, veÈ™tile despre arestarea È™i confiscarea averilor unor personaje politice dau speranță, mai arată psihologul.
"Je ne suis pas Charlie!"
La cercul de psihologie cu studenÈ›ii, profesorul viitorilor specialiÈ™ti în domeniu a fost provocat la o discuÈ›ie sinceră, liberă, despre atentatul terorist comis în data de 7 ianuarie 2015 asupra redacÈ›iei publicaÈ›iei satirice Charlie Hebdo. StudenÈ›ii È™i-au declarat adeziunea pentru grupul celor care au strigat, în semn de solidaritate, "Je suis Charlie!". Replica profesoarei a venit în contradictoriu: "Je ne suis pas Charlie!". Psihologul îÈ™i explică poziÈ›ia: "Consider că un om trebuie respectat în valorile lui fundamentale. E condamnabil să ucizi oameni, dar la fel este È™i să te legi de valorile lui fundamentale. Nu sunt ataÈ™ată de religie, dar sunt de acord că aceasta este un sprijin pentru oameni, care suferă când valorile în care cred sunt ironizate. Dacă vorbim de Islam, vorbim despre un popor care nu a asimilat valorile occidentale ale libertății, ei sunt tradiÈ›ionaliÈ™ti. Nivelul scăzut de educaÈ›ie este un alt resort al mecanismului care a generat comiterea faptei groaznice de a lua viaÈ›a unor semeni!".
Copii lăsați cu nimeni
Conducător de Masterat, după 14 ani de activitate didactică, derulată în paralel cu activitatea din cadrul cabinetului privat de psihologie, închis o vreme È™i, iată, redeschis, Anca Irina Tănăsescu a publicat numeroase lucrări È™tiinÈ›ifice, în care a atins, a disecat È™i a analizat, fie problemele psihologice ale copiilor È™i adolescenÈ›ilor, fie pe cele ale adultului È™i vârstnicului. Recent, È™i-a luat ca grup-È›intă pentru un studiu psihologic pe acei copii ai căror părinÈ›i sunt plecaÈ›i să muncească în străinătate. "Am întâlnit cazuri cutremurătoare. Am descoperit copii lăsaÈ›i cu nimeni, în grija nimănui. PărinÈ›ii au plecat să muncească în străinătate È™i copiii, neavând bunici sau alte rude, au fost lăsaÈ›i să se îngrijească singuri, pe cont propriu, doar să arunce o privire vecinii, din când în când. AceÈ™ti copii sunt afectaÈ›i emoÈ›ional, ne povesteÈ™te profesoara de psihologie. Psihologul intenÈ›ionează să întemeieze un centru de consiliere psihologică pentru aceÈ™ti copii,
care trebuie tratați, ajutați, fiindcă sunt vulnerabili". (Doctorul Zilei)