Ponta vrea să împartă România în 10-12 regiuni. "Cele 8 actuale sunt mult prea mari"

Ponta vrea să împartă România în 10-12 regiuni. "Cele 8 actuale sunt mult prea mari"
Premierul Victor Ponta consideră că varianta de reorganizare a României în 8 regiuni "nu este cea mai bună", optând pentru o formulă de 10-12 regiuni.  

"Formula cu cele 8 regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună. Cele 8 actuale sunt mult prea mari. Probabil una dintre variantele posibile este 10-12", a declarat vineri Victor Ponta, citat de gandul.info.    

Şeful guvernului a precizat că delimitarea noilor regiuni poate fi făcută prin modificarea legii 315/1998, însă personalitatea juridică a acestora nu poate fi făcută doar prin noua Constituţie, pentru care, estimează Ponta, referendumul de validare ar putea avea loc la anul, odată cu primul tur al prezidenţialelor. "Cel mai bun moment pentru referendumul de modificare a Constituţiei este cu primul tur al prezidenţialelor. E o părere strict personală. Decizia în USL o luăm pe 31 august", a mai spus premierul.  

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat în iunie, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că numărul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau nouă, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora ţine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea să ducă la nedezvoltare.  

Vicepremierul a reiterat faptul că în prezent se află în discuţii două variante în ceea ce priveşte numărul viitoarelor regiuni, fie opt, fie nouă astfel de entităţi administrative. "Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcţionale. Am spus de la început, nu intenţionez să propun (...) un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ţinta principală pentru care vrem să înfiinţăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României. Dacă punem o hartă a dezvoltării actuale se vede foarte clar care sunt diferenţele de dezvoltare între judeţe...asta înseamnă că dacă noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori".  

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 5 august, că nu crede că regionalizarea va putea fi realizată de USL, "un uriaş de 70% în Parlament" care şi-a arătat "limitele", apreciind că formaţiunea nu poate genera "progres", având "o dimensiune mică din interiorul majorităţii şi lipsă de viziune".  

"Nu cred că se va face, acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale", a afirmat Băsescu, la Digi 24.  

Şeful statului a apreciat că ministrul Liviu Dragnea a început "greşit" procesul pentru regionalizare, deoarece a declanşat demersul de la vârf spre bază.  

"Am văzut chestiunile ridicole în care baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii. Asta a arătat cât de puţin înţeleg din nevoie de reorganizare administrativă", a susţinut preşedintele.   El a arătat că ar fi trebuit declanşat un proces de comasare a comunelor, precum şi a instituţiilor descentralizate, înaintea apariţiei legii de reorganizare administrativă. Preşedintele a menţionat şi debirocratizarea sistemului public, relateaza gandul.info.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
252

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
309

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
699

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...