Ponta vrea modificarea legii incompatibilitatii pentru parlamentari

Premierul Victor Ponta a declarat astazi, la ceremonia de aniversare a Senatului, ca situatia actuala, in care li se cere personalitatilor publice sa renunte la tot ce au facut pentru a avea calitatea de senator, este una aberanta, exagerata, el pledand pentru indreptarea acesteia. El a spus ca, potrivit normelor actuale, nu mai ai voie sa fii profesor universitar, membru al Academiei sau sa ai o pozitie de elita concomitent cu detinerea postului de senator, lucru care, in opinia sa, este in defavoarea calitatii actului de legislatie si a prestigiului pe care Senatul il poate avea.

"Vreau sa ma refer in mod special la un anumit aspect care a fost mult timp definitoriu pentru Senat: faptul ca Senatul a fost pentru mult timp un loc al elitelor romanesti. M-am uitat peste istoria sa si am constatat ca mult timp presedintele Academiei era senator de drept, ca universitatile din Iasi si din Bucuresti desemnau senatori. Noi azi suntem intr-o situatie pe care o consider exagerata, daca nu chiar aberanta. Orice personalitate a vietii publice care vrea sa fie senator trebuie sa renunte la tot ceea ce a facut pana atunci. Cred ca impreuna, dupa ce terminam toate procesele electorale din acest an, trebuie sa restabilim ceea ce a fost de la inceput, si anume Senatul - un loc al elitelor, in care nu-i ceri unui academician sa renunte la mandat ca sa poata ramane in Academie, un loc in care nu plimbi toti rectorii si profesorii universitari pe la tribunale pentru ca sunt senatori, un loc in care sa convingem elitele acestei tari sa-si dedice o parte din viata lor binelui public. Cred ca obligatia dumneavoastra -si sprijinul Guvernului va fi total - e de a indrepta aceasta greseala pe care am facut-o impreuna", a spus Ponta.

Conform Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, potrivit Constitutiei, cu exceptia celei de membru al Guvernului. Prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se intelege functiile din administratia publica asimilate celor de ministru, functiile de secretar de stat, subsecretar de stat si functiile asimilate celor de secretar de stat si subsecretar de stat din cadrul organelor de specialitate din subordinea Guvernului sau a ministerelor, functiile din Administratia Prezidentiala, din aparatul de lucru al Parlamentului si al Guvernului, functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice, functiile de consilieri locali si consilieri judeteni, de prefecti si subprefecti si celelalte functii de conducere din aparatul propriu al prefecturilor, functiile de primar, viceprimar si secretar ai unitatilor administrativ-teritoriale, functiile de conducere si executie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor si celorlalte organe din unitatile administrativ-teritoriale si din aparatul propriu si serviciile publice ale consiliilor judetene si consiliilor locale, precum si functiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le detin sa candideze in alegeri.

Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu: functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice; functia de presedinte sau de secretar al adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor la societatile comerciale prevazute anterior; functia de reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale prevazute anterior; functia de manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale; calitatea de comerciant persoana fizica; calitatea de membru al unui grup de interes economic; o functie publica incredintata de un stat strain, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte. Deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, potrivit mediafax.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare. „Vom avea o cre�...

Valeriu Iftime: „Eu aş vrea să rămân fără loc de muncă azi, dacă s-ar putea! Să dau Consiliul Judeţean la Iaşi sau Suceava, ca să ne unim!”

astăzi, 15:10

Ilie Bolojan este pe un sens unic, fără întoarcere, în ceea ce priveşte reformarea statului român, şi nu are de gând să se oprească indiferent de grevele, presiunile şi ...

Tânăr și neliniștit, botoșănean prins gonind cu viteză peste limita legală și cu alcoolemie în sânge!

astăzi, 14:46

La data de 10 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din c...