Ponta: Salariile medicilor cresc cu 25 la sută din octombrie! VEZI ce spune premierul despre "plic"!

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, de la sediul Guvernului, ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie.

"Putem, de la 1 octombrie, in special in baza economiilor facute in sistemul de sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta pentru tot personalul din sistemul sanitar", a declarat Victor Ponta.

De asemenea, acesta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale, arată ziare.com.

Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".

Victor Ponta:
"Ministrul Justiţiei, împreună cu reprezentanţi din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, şi nu cu o ordonanţă de urgenţă (...), care să prevadă pe înţelesul tuturor faptul că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, pentru asistent (să fie - n.r.) cu definirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată de medic, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate. Miercurea viitoare o vom trimite în Parlament şi sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta".

 
Text iniţial:

Propunerile de majorare a salariilor medicilor au fost discutate marti, la Guvern, intr-o intalnire la care au participat premierul Victor Ponta si ministrii Sanatatii si Finantelor, Nicolae Banicioiu si Eugen Teodorovici. Discutiile s-au incheiat dupa aproximativ o ora, surse guvernamentale afirmand ca o crestere a salariilor este posibila din octombrie.


Ulterior, sindicalistii au discutat cu ministrul Sanatatii, surse oficiale spunand ca ar fi fost analizata o posibila majorare cu 25% a veniturilor angajatilor din sanatate.

Dupa intalnirea de la Guvern, reprezentantii sindicalistilor din sistemul sanitar au venit la Ministerul Sanatatii, unde discuta cu ministrul Nicolae Banicioiu.

Prima discutie a fost cu reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania, din delegatie facand parte in majoritate reprezentanti ai medicilor membri ai federatiei.

"Pe ordinea de zi figureaza in primul rand o serie de probleme ale medicilor, impreuna cu solutiile a caror implementare o sustinem, la care se adauga cele mai importate probleme ale tuturor categoriilor de personal din Sanatate, pe primul loc situandu-se cele privitoare la salarizare.

Delegatia este mandatata sa negocieze un set de masuri care sa asigure in primul rand cresterea calitatii vietii profesionale a medicilor si celorlalte categorii de personal precum si cresterea calitatii serviciilor medicale, vizand in primul rand:
- cresterea semnificativa a salarizarii medicilor si celorlalte categorii de personal – cresterea finantarii unitatilor sanitare publice
- reglementarea situatiei timpului de lucru al medicilor in acord cu prevederile U.E., cu un accent deosebit pe situatia garzilor
- scoaterea medicilor si a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizeaza venituri din contract cu CNASS din categoria functionarilor publici
- asigurarea gratuitatii formarii profesionale continue pentru specialistii din sanatate", arata presedintele federatiei, Viorel Rotila, intr-un comunicat de presa.

Discutiile de la Ministerul Sanatatii vor continua cu reprezentantii Federatiei Sanitas.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la intrarea in sediul MS, ca asteapta sa li se comunice decizia luata in urma intalnirii cu premierul.

Intrebat daca o crestere de 25%, din octombrie, a salariilor angajatilor din sanatate i-ar multumi, Sepi a spus ca, pentru o prima etapa, ar fi o crestere sustenabila.

Citeste si
GREVĂ pentru medicii fără de arginţi! "Să ne hotărâm pentru ce luptăm: pentru menţinerea plicurilor sau pentru altceva mai înalt?"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

astăzi, 19:50

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

astăzi, 18:51

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

astăzi, 17:50

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...