Ponta: O eroare a Statisticii privind PIB-ul reduce cheltuielile bugetare cu aproape 1 miliard lei

Ponta: O eroare a Statisticii privind PIB-ul reduce cheltuielile bugetare cu aproape 1 miliard lei
Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru anul viitor cu aproape 1 miliarde de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită, potrivit Mediafax.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.

Ei ai arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.

Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.

De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.

Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.

Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
35

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
210

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
87

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...