Ponta îl somează pe Vosganian să renunţe la disponibilizări în companiile de stat: "Guvernul nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect"!

Ponta îl somează pe Vosganian să renunţe la disponibilizări în companiile de stat: "Guvernul nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect"!
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să retragă proiectul privind protecţia socială a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi, conform textului, şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului.
 
Într-un comunicat transmis, joi dimineaţa, în legătură cu informaţiile privind "un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie", Guvernul a transmis că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006.
 
"Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului", informează Executivul, conform gandul.info.
 
  Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, că este autorizat să declare doar că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua "disponibilizări ample" de personal în companii de stat, dar a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că anul 2013 "va fi diferit".

El a arătat că proiectul pregătit prelungeşte o serie de termene aprobate în 2006 şi extinse ulterior, în 2009, pentru protecţia socială a angajaţilor disponibilizaţi. Ministrul a amintit în acelaşi timp că fiecare caz de restructurare va presupune o hotărâre de guvern.
 
  Întrebat de jurnalişti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanţă de urgenţă dacă Guvernul nu are de gând să concedieze angajaţi din companiile de stat, ministrul a afirmat: "Dacă eu vin în faţa dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-aţi crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-aţi crede ? Eu spun că viaţa economică este într-o continuă evoluţie şi că avem câteva exemple concrete, care ţin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze".

Întrebat de ce expresia din textul ordonanţei este, la modul categoric, "angajaţii ce urmează să fie disponibilizaţi" şi nu "care pot fi disponibilizaţi", Vosganian a spus că el crede că într-un text de lege care se respectă "indicativul prezent" este formula cea mai lămuritoare în a preciza limitele unui act normativ.
 
"Nu aş vrea să se creadă din faptul că acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» că toate persoanele care lucrează în acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizării", a adăugat Vosganian.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
87

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
174

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
330

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...