Ponta, despre modificarea Codului penal prin ordonanta: Cum sa modificam, dom`ne? Nu ai cand

Ponta, despre modificarea Codului penal prin ordonanta: Cum sa modificam, dom`ne? Nu ai cand
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu stie daca este constitutional ca Guvernul sa modifice Codul penal si Codul de procedura penala prin ordonanta de urgenta, ci ca pot fi luate in discutie propuneri ale CSM, dar la nivelul Parlamentului, pentru a fi aprobate prin lege.

"Cum sa modificam, dom`ne? Nu ai cand sa modifici, ca nu mai e nicio sedinta de guvern, cum sa modificam? Nu cred ca e constitutional sa modificam prin ordonanta de urgenta", a raspuns Ponta intrebat de jurnalisti daca Guvernul va introduce modificari prin ordonanta de urgenta, relateaza ziare.com.

Intrebat daca vor fi totusi introduse modificari chiar si dupa 1 februarie, premierul a aratat ca, joi, se discuta la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o serie de modificari, care pot fi luate, pana la urma, in discutie, dar abia peste o saptamana si daca CSM doreste acest lucru.

"Vreau in primul rand un punct de vedere sa vedem daca e constitutional sa modific. Daca nu, Parlamentul, prin lege poate sa modifice", a adaugat Ponta.

El a precizat ca, legat de acele prevederi care ingradesc libertatea de exprimare si a presei, exista deja un proiect de lege aflat in dezbaterea Parlamentului.

Intrebat de jurnalisti de ce a anuntat, in urma cu cateva saptamani, ca este posibil ca Guvernul sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal, Ponta a reluat ideea ca, joi, este o sedinta la CSM.

"Noi nu modificam absolut nimic decat ce vrea...", a completat Ponta, referindu-se la CSM.

El a exclus insa posibilitatea ca Guvernul sa se reuneasca intr-o noua sedinta, pana la 1 februarie, pentru a modifica textul Codului penal, iar despre varianta unor modificari care sa fie aprobate saptamana viitoare a comentat in final: "Nu stiu, sa vedem. In primul rand, sa spuna CSM-ul, celalalte structuri si, probabil, in Parlament, nu prin ordonanta de urgenta".

In ce conditii sustinea Pona ca va da OUG pentru Codul Penal

La sfarsitul anului trecut, premierul anunta ca Guvernul poate emite o ordonanta de urgenta care sa modifice Codul Penal, asa cum solicita DNA, numai dupa ce ministrul Justitiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti, Parchetului si Comisiei Europene si toata lumea este de acord.

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, declara atunci, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face "inutile" interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal.

Kovesi a mai spus ca a solicitat ministrului Justitiei modificarea acestui act normativ, mentionand ca, deocamdata, nu a primit un raspuns in acest sens.

De asemenea, in ianuarie, Ponta declara ca Guvernul este pregatit sa modifice prin ordonanta de urgenta noul Cod Penal, care va intra in vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care ingradesc libertatea de exprimare si a presei.

In sedinta de miercuri a Guvernului, insa, prima din aceasta luna in care au putut fi aprobate ordonante de urgenta, premierul Ponta nu a mai facut nicio referire la astfel de modificari.

El a anuntat ca noul Cod penal si Codul de procedura penala intra in vigoare la 1 februarie si i-a cerut ministrului Justitiei sa spuna "pe parcurs" daca este nevoie de vreo interventie a Executivului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muzeograf din Botoșani, la protestul de la București: ”E destul! Totuși, eu când?”

astăzi, 14:57
23

Ce i-a supărat o dată în plus a fost o ordonanță de urgență emisă în ultimele zile ale lui 2023, care mărea salariile din educație, pe fondul inflației sporite și în urma ...

Încep operațiunile de dezinsecții în municipiul Botoșani. Recomandări pentru cetățeni!

astăzi, 14:28
77

În perioada 22 – 23 mai 2024, în intervalul orar 22.00 – 05.00, se va desfășura operațiunea de dezinsecție în vederea combaterii țânțarilor, căpușelor și a...

(A) Banca Transilvania, Sucursala Botoșani angajează!

astăzi, 14:24
296

Specialist Servicii Clienți, perioadă determinată 12 luni – Sucursala Botoșani Povestea ta începe aici!Când alegi mai mult decât banking, primești mai mult de...