Ponta anunţă câţi refugiaţi va primi România!

Ponta a explicat cum vede Guvernul faptul că României i s-a cerut, iniţial, să preia o cotă de 7000 de refugiaţi, CE anunţând apoi că va modifica aceste cote pentru toate ţările europene.

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni, despre criza imigranţilor şi despre cota de refugiaţi pe care ar trebui să o preia şi România, explicând că nu putem primi mai mulţi refugiaţi decât avem locuri disponibile, numărul acestora fiind 1500, iar 150 de locuri dintre acestea fiind ocupate.

"Dacă suntem solidari la obligaţii sunte solidari şi la drepturi. Tocmai ţările care ne cer să fim solidari sunt tocmai ţările care ne-au amânat cu Schengen-ul. Nu putem primi mai mulţi refugiaţi decât avem capacitatea. Avem o capacitate de 1500 de locuri şi 150 de locuri sunt ocupate. Împreună cu ţările europene trebuie să ne gândim cum facem să oprim cauza, nu efectul. Vom avea în CSAT poziţia Guvernului", a mai spus premierul, citat de realitatea.net.  

Cele șase centre din România în care vor ajunge imigranții sunt în localitățile București, Giurgiu, Galați, Șomcuța Mare, Rădăuți și Timișoara. Aici, imigranții vor primi apă, hrană, cazare și servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6 mii de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis, spune cosilierul prezidenţial Leonard Orban.  

Chiar și așa, Leonard Orban a explicat că banii nu sunt suficienți, mai ales că din punctul său de vedere, România nu este pregătită să primească imigranți. Și-a asumat însă acest lucru pentru a fi solidară cu alte țări ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane.

Consilierul prezidențial a explicat că primirea de refugiați implică eforturi mari astfel eventualele probleme de securitate să fie prevenite. În aceste condiții, fostul comisar european recomandă Guvernului să pregătească un plan pentru a primi mai mulți imigranți pe termen lung.  

Precizăm faptul că Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil – Radauti gestionează teritorial judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Oficial, spaţiul poate asigura cazare pentru 100 de persoane.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de credincioși din localitățile Botoșaniului, în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva! (foto)

Saturday, 12 October 2024

În zorii zilei, pregătiți cu apă, provizii, unii cu medicamente și îmbrăcați potrivit vremii capricioase, credincioșii din parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena&r...

Porțile subunităților ISU, deschise astăzi pentru copiii unor localități din Botoșani! (foto)

Saturday, 12 October 2024

Porțile subunităților s-au deschis pentru toţi cei care au dorit să cunoască activitatea şi misiunile instituţiei. Acțiunile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Inte...

Penitenciarul Botoșani caută furnizori de echipamente pentru dotarea instituției!

Saturday, 12 October 2024

Penitenciarul Botoșani a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1073844 din 01.10.2024, în vederea încheierii contractelor de furnizare produse (dotări și echipamente). ...