Pompierii atrag atenția asupra riscurilor asociate vinului în proces de fermentare

Pompierii atrag atenția asupra riscurilor asociate vinului în proces de fermentare

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii, atrag atenția reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISJU) din Botoșani.

Potrivit surselor citate, pompierii nu au fost solicitați să intervină în ultima perioadă în astfel de situații.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, IJSU Botoșani recomandă să:

- nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

- nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

- sunaţi la 112 în astfel de situaţii.

„Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, au transmis reprezentanții IJSU Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Salariul minim brut va fi mărit, de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei

Vineri, 9 Decembrie 2022
252

Salariul minim brut va fi mărit, de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei, comparativ cu 2.550 în prezent, potrivit unei hotărâri adoptate joi de executiv.De această prevedere vor benefici...

Două familii din Vorona au rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu (fotogalerie)

Joi, 8 Decembrie 2022
846

Două familii din Vorona, care locuiau în aceeași casă, au rămas fără acoperiș deasupra capului, joi după-amiază, în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut d...

Mai multe măsuri fiscal-financiare importante pentru 2023, discutate joi în ședința Guvernului

Joi, 8 Decembrie 2022
353

Un proiect de OUG cu mai multe măsuri fiscal-financiare majore este discutat joi în ședința Guvernului și are șanse mari să fie adoptat. Acesta se referă, printre altele, la majorarea sal...