Dotarea cu contoare de căldură și apă caldă, obligatorie până la 31 decembrie 2022

Dotarea cu contoare de căldură și apă caldă, obligatorie până la 31 decembrie 2022

Deși în vara lui 2021 s-a stabilit că, până la sfârșitul aceluiași an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă, în decembrie a fost oficializată o lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul acestui an.

În plus, printr-o ordonanță apărută săptămâna trecută, pe lângă confirmarea termenului, a fost introdusă obligația dotării cu contoare individuale și pentru cei ce stau în imobile dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, nu doar pentru cei din clădirile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, informează AvocatNet.ro.

Legea nr. 196/2021, apărută în iulie 2021, este cea care stabilește obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.

Pentru că, în ultima lună a anului trecut, mai erau, după cum estimau autoritățile atunci, de instalat peste 550.000 de contoare, s-a propus amânarea acestuia până în data de 31 decembrie 2022. Amânarea apare în Legea 314/2021, document publicat în Monitorul Oficial în 29 decembrie.

În plus, potrivit OUG 130/2022, apărută vineri în Monitorul oficial, termenul este menținut, adică obligația montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament are ca termen data de 31 decembrie 2022.

Doar că, spre deosebire de Legea 314/2021, care impunea obligația doar pentru imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, ordonanța apărută recent extinde aplicarea acesteia și la nivelul clădirilor dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, apare, la modul concret, în OUG 130/2022.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit", mai stabilește actul normativ.

Apropo de contoare, potrivit aceleiași ordonanțe, până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
44

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
193

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
325

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...