Dotarea cu contoare de căldură și apă caldă, obligatorie până la 31 decembrie 2022

Dotarea cu contoare de căldură și apă caldă, obligatorie până la 31 decembrie 2022

Deși în vara lui 2021 s-a stabilit că, până la sfârșitul aceluiași an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă, în decembrie a fost oficializată o lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul acestui an.

În plus, printr-o ordonanță apărută săptămâna trecută, pe lângă confirmarea termenului, a fost introdusă obligația dotării cu contoare individuale și pentru cei ce stau în imobile dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, nu doar pentru cei din clădirile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, informează AvocatNet.ro.

Legea nr. 196/2021, apărută în iulie 2021, este cea care stabilește obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.

Pentru că, în ultima lună a anului trecut, mai erau, după cum estimau autoritățile atunci, de instalat peste 550.000 de contoare, s-a propus amânarea acestuia până în data de 31 decembrie 2022. Amânarea apare în Legea 314/2021, document publicat în Monitorul Oficial în 29 decembrie.

În plus, potrivit OUG 130/2022, apărută vineri în Monitorul oficial, termenul este menținut, adică obligația montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament are ca termen data de 31 decembrie 2022.

Doar că, spre deosebire de Legea 314/2021, care impunea obligația doar pentru imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, ordonanța apărută recent extinde aplicarea acesteia și la nivelul clădirilor dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, apare, la modul concret, în OUG 130/2022.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit", mai stabilește actul normativ.

Apropo de contoare, potrivit aceleiași ordonanțe, până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actriţa Sanda Toma a murit la 88 de ani

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
183

Acriţa Sanda Toma a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 88 de ani. Ea a fost considerată „unul dintre membrii cei mai importanți ai familiei Teatrului de Comedie&rd...

Polițiștii de frontieră, duși la pușcărie pentru familiarizare

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
205

Un nou scandal a izbucnit în Ministerul de Interne după ce a fost semnat un protocol între Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliției de Fronti...

Laurienii au spus „prezent” voluntariatului pentru vitamine (fotogalerie)

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
302

Câteva sute de kilograme de fructe și legume au fost donate de laurieni la finalul acestei săptămâni grație campaniei inițiate de Direcția Generală de Învățământ Preu...