Poliţiştii vor fi supuşi testelor de integritate cu ofiţeri sub acoperire

Poliţiştii vor fi supuşi testelor de integritate cu ofiţeri sub acoperire
Comisarul şef Gabriel Constantin de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că, în cel mai scurt timp, angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) li se vor aplica teste de integritate, cu ofiţeri sub acoperire.

"Legea 38 a fost publicată, urmează procedura de punere în aplicare şi, în termenul cel mai scurt, se va aplica. Urmează să se facă teste la nivelul întregului sistem MAI. Se vor crea anumite situaţii similare celor în care îşi desfăşoară activitatea personalul respectiv. E investigatorul sub acoperire care va fi folosit", a declarat Gabriel Constantin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că, din punctul său de vedere, Poliţia Rutieră reprezintă o structură mai "vulnerabilă" în ceea ce priveşte riscul ridicat la comiterea faptelor de corupţie, din cauza relaţiei directe cu cetăţeanul.

"Un angajat al MAI îşi dă acordul pentru a fi testat în ceea ce priveşte integritatea sa profesională. Acest aspect e prevăzut în statutul poliţistului şi în jurământul de credinţă. Testele de integritate se realizează de DGA, iar în situaţia în care vom constata aspecte de natură penală vom sesiza organele de cercetare competente", a spus Constantin.

El a explicat că deja s-au făcut instruiri la nivelul MAI în ce priveşte aceste teste de integritate, scopul DGA fiind acela de a determina un comportament integru.

"Noi trebuie să conştientizăm şi cetăţeanul, fiindcă, în multe situaţii, el e cel care face primul pas şi propune o anumită sumă de bani ca acesta să închidă ochii pentru a nu dispune măsuri legale", a declarat Constantin.

El a menţionat că, în 2010, pentru acte de corupţie au fost cercetate 3.752 de persoane, din care 1.656 proveneau din structurile MAI, mai multe faţă de anii precedenţi.

"Din Poliţia Română au fost 222 de învinuiţi, din Poliţia de Frontieră - 38, din Jandarmeria Română - un număr de nouă, de la Pompieri - 69, administraţie publică - 19, alte structuri MAI - 19 funcţionari", a declarat el.

Comisarul şef Gabriel Constantin a spus că printre învinuiţi s-au numărat şi 21 de poliţişti de la Poliţia Rutieră, din care trei ofiţeri şi 18 agenţi de ordine.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Iason şi Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia

astăzi, 08:00
1

Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să c...

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
469

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
487

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...