Polițiștii ar putea fi obligați să facă tuturor șoferilor teste de alcool și droguri!

În ce condiții apare această obligație...

Polițiștii ar putea fi obligați să facă tuturor șoferilor teste de alcool și droguri!

   Foto: politia rutiera - stiridin judetul Hunedoara

Un proiect de modificare a Codului Rutier, propus de Ministerul de Interne, prevede că polițiștii vor fi obligați să verifice toți șoferii cu alcool-testul sau drug-testul, în anumite condiții.

Una dintre modificările Codului Rutier propuse de Ministerul de Interne îi vizează chiar pe oamenii legii, care nu vor mai avea opțiunea, ci obligația de a pune șoferii să sufle în etilotest sau să le fie prelevate mostre de salivă pentru a fi analizate cu drug-testul.

Astfel, la articolul 38 din Codul Rutier ar urma să fie introdus un nou alineat, care va impune testarea tuturor șoferilor, în anumite situații, pentru a se constata dacă au consumat alcool sau droguri.

Conform propunerii Ministerului de Interne, „polițistul rutier este obligat să solicite efectuarea testării persoanelor […] în vederea stabilirii prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive atunci când:
a) în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive;
b) persoana figurează în evidențele poliției că a săvârșit infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 336.1 , art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, […] infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Concret, cele două situaţii în care acest lucru se va întâmpla sunt atunci când "în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive, ori persoana e în evidențele poliției fiindcă a condus sub influența băuturii sau a drogurilor, a fugit de la locul accidentului ori a fost condamnat pentru trafic sau consum de droguri și substanțe psihoactive", conform promotor.ro.

Această modificare va fi valabilă însă doar dacă proiectul de modificare a legii va fi adoptat și va fi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primul dispozitiv de supraveghere montat de polițiștii din Botoșani unui tânăr de 20 de ani! (Video)

astăzi, 12:58

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au montat, sâmbătă, primul dispozitiv de supraveghere electronic unui tânăr, de 20 de ani, din comuna Dângeni, plasat ...

Copiii dintr-o comună din Botoșani și-au dat întâlnire cu pompierii! (Foto)

astăzi, 12:23

Le-au explicat ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate. Pirotehnicienii i-au sfătuit să nu atingă muniția răma...

Cele mai frumoase spații verzi din întreaga Moldovă sunt într-un oraș din Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:46

Darabani, cel mai nordic oraș al țării, a primit premiul I la secțiunea SPAȚII PUBLICE EXTERIOARE, în competiție cu orașe mari ale Moldovei, pentru proiectul „REVITALIZAREA SPAȚIUL...