Politicienii vor să controleze banii românilor

Interesele financiare ale românilor ar putea fi subordonate celor ale politicienilor, deoarece parlamentarii vor să pună mâna pe instituția care garantează securitatea piețelor financiare
 

Camera Deputaţilor a respins ieri propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a nu putea fi numite în consiliul director al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) rude ale parlamentarilor. Nume grele din rândul politicienilor se află în cărţi pentru şefia acestui for, scrie Evenimentul Zilei.
 
Cine stă de veghe
 
ASF ar trebui să preia atribuţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care supraveghează piaţa de capital, ale Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor şi ale celei pentru pensiile private (CSSPP), de la 15 aprilie. Acest "big brother" financiar va controla ce se va întâmpla cu conturile celor peste 6 milioane de clienţi ai fondurilor de pensii, ale celor 6 milioane de clienţi ai fondurilor de investiţii şi ale altor 10 milioane de clienţi ai companiilor de asigurări. Societăţile prezente pe cele trei pieţe administrează active de peste 10 miliarde de euro.
 
Parlamentul va numi persoanele din conducerea ASF. Prin votul de ieri, deputaţii dau undă verde numirilor politice, din moment ce exclud de la nominalizare doar rudele şi afinii membrilor Guvernului şi ai consiliului de administraţie al BNR. Camera Deputaţilor este primul for decizional în acest caz.

Ruşanu, de la DNA la ASF

În ceea ce priveşte nominalizările la conducerea ASF, partea leului va reveni USL, care va numi 10 membri, în vreme ce PDL va nominaliza trei, iar PPDD şi UDMR câte doi. Printre cei care ar putea fi numiţi la şefia ASF se numără deputatul Dan Radu Ruşanu, care conduce în prezent Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Cameră şi este considerat "eminenţa cenuşie a PNL". În prezent, el este cercetat de DNA. Alte nume vehiculate sunt Mircea Ursache (PNL), Marian Sârbu (UNPR), Angela Toncescu, Carmen Negoiţă, Daniel Dăianu sau Mihai Fercală.
 
Piaţa de capital nu este mulţumită de ceea ce se întâmplă cu ASF. "Din păcate, a trecut trenul numirilor pe criterii profesionale. Ne-am dori ca măcar în eşalonul secund să apară asemenea numiri", ne-au declarat surse din piaţa pensiilor private.

Asociaţiile profesionale de pe piaţa de capital (AAF), a fondurilor de pensii (APAPR) şi asigurări (UNSAR) cer ca ASF să fie o "construcţie instituţională puternică, suplă şi eficientă", condusă de profesionişti care să asigure dezvoltarea celor trei pieţe.
 
Jucători de top, cu sacul plin

 
Asociaţia Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) numără, între membrii săi, 19 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 5 SIF-uri şi 3 bănci depozitare. Aceştia deservesc peste 6 milioane de clienţi şi administrează active în sumă de 3,9 miliarde de euro. Fondurile de pensii private membre ale APAPR au peste 6 milioane de clienţi, cea mai mare parte fiind înregistraţi ca participanţi la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonull II), şi administrează active de 2,5 miliarde de euro. Membrii UNSAR subscriu prime brute de asigurare de circa 1,6 miliarde de euro anual şi administrează active de peste 3,68 miliarde de euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tutun de peste 63.000 de euro, confiscat la Racovăț. Marfă declarată sub formă de ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni! (Foto, Video)

astăzi, 09:54

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse într-un microbuz, peste 10.000 de cutii cu plicule...

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult din Botoșani, de ziua Unirii Principatelor Române

astăzi, 09:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...

Pensionarii, în așteptarea majorărilor promise. Guvernul i-a scos din calcule!

astăzi, 09:32

Legea pensiilor le-a adus seniorilor mari speranțe legate de veniturile lunare. După majorarea de care au beneficiat în toamnă, pensionarii așteptau indexarea din ianuarie, însă Execu...