Poliţia Rutieră îţi poate detecta alcoolemia de la distanţă!

Pasul de la inovaţia tehnică la transpunerea în practică poate fi scurt: s-a inventat un dispozitiv care îţi detectează alcoolemia de la distanţă, chiar dacă maşina ta se află în mers. Astfel căr Poliţia Rutieră va putea în viitorul apropiat să îi tragă pe dreapta numai pe cei care au consumat alcool înainte să se urce la volan.

Un grup de cercetători de la Institutul de Optoelectronică al Universității pentru Tehnologie Militară din Varșovia a realizat un dispozitiv capabil să "detecteze vaporii de alcool din cabina autovehiculelor în mers", potrivit stiintasitehnica.ro.

Prototipul acestui dispozitiv a fost prezentat într-un articol publicat în Applied Remote Sensing. Ideea acestui dispozitiv este relativ simplă.

Pe marginea drumului este instalat un laser care emite un fascicul de lumină pe lungimea de undă a uneia dintre liniile de absorbție a etanolului. Fasciculul laser traversează cabina autovehiculului, după care, cu ajutorul unei oglinzi este trimis către un fotodetector, pentru a fi analizat.

Dacă rezultatul este pozitiv, dacă în cabina autovehiculului sunt detectați vapori de alcool, sistemul declanșează o cameră foto, iar fotografiile obținute, care conțin și placa de înmatriculare, sunt transmise către sediul central. Mai apoi, mașina poate fi oprită în trafic, pentru determinarea alcoolemiei prin metode clasice.

Deocamdată nu s-au efectutat teste în condiții reale, fiind vorba numai de un model experimental. Dar testele au arătat că ar fi posibil, prin această metodă, să fie identificate persoanele care au o concentrație alcoolică în sânge mai mare de 0,1‰.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ajutoare de încălzire acordate de stat pentru locuitorii din Botoșani: Ce documente sunt necesare!

astăzi, 20:30

Începând cu 14 octombrie 2024, cererile și declarațiile pe propria răspundere vizând acordarea ajutorului de încălzire cu gaze naturale, energie electrică, combustibili so...

O unitate sanitară din Botoșani angajează medici: Lista locurilor de muncă vacante a AJOFM!

astăzi, 20:00

Se caută spre angajare un medic rezident și un medic specialist, absolvenți de studii universitare. Contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Oferta este ...

AJPIS Botoșani: Zeci de mii de lei pentru alocații și indemnizații vor intra în conturi începând de mâine!

astăzi, 19:10

54.137 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor vor încasa, în total, 35.104.396 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei ca...