Politia Animalelor a depus plangere penala la adresa medicului Cristian Pancu. Vizat este si viceprimarul Ghiorghita!

Politia Animalelor a depus plangere penala la adresa medicului Cristian Pancu. Vizat este si viceprimarul Ghiorghita!
Reprezentantii Politiei Animalelor au venit joi la Botosani si au demarat propria ancheta vizavi de cele intamplate la padocul de caini al Primariei. Alexandra Floares, inspector in cadrul Politiei Animalelor, sustine ca nu se impunea eutanasierea celor 230 de caini de la padoc si ca actiunea medicului veterinar, Cristian Pancu, a fost una ilegala.

Cei trei reprezentanti ai Politiei Animalelor, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, au fost si la padocurile unde au fost omorati cainii. Acestia verifica si conditiile in care s-a produs eutanasierea, dar si documentele care au stat la baza luarii unei astfel de decizii. Cei de la Politia Animalelor spun ca pana acum au vazut doar procesul-verbal de procurare a substantelor cu care au fost eutanasiati cainii, dar nu si documente care sa ateste ca acestea au fost folosite.

"Medicul veterinar Pancu Cristian este singurul in masura sa ia decizia de eutanasiere, insa acesta nu a facut-o conform legii, deoarcece acesti caini nu sufereau, conform spuselor dansului, de o boala incurabila, ci sufereau de jigodie, care este o boala perfect tratabila si pe langa acest fapt suntem informati ca de jigodie sufera in special cainii de pana la un an, ori aici sunt caini maturi. Dansul nu a solicitata niste teste avizate la DSV sau la laboratoare avizate pentru a depista exact de ce boala sufera. Anchetam cazul, urmarim toate documentele care exista, pe care domnul medic veterinar ar trebui sa le aiba, certificate medicale de constatare sau cum s-a facut prognosticul, in baza caror analize, caror teste,  proces-verbal de utilizare a substantelor cu care s-a facut eutanasia, conditiile, cati medici, care a fost timpul. Insa important este faptul ca acesti caini nu sufereau de jigodie si chiar daca ar fi suferit nu este o boala incurabila, este permisa eutanasierea numai a cainilor care sufera de boli incurabile", a declarat Alexandra Floares, inspector in cadrul Politiei Animalelor.



Reprezentantii Politiei Animalelor au depus si o plangere penala pe numele medicului veterinar Cristian Pancu, acesta fiind acuzat de ucidere cu intentie a animalelor. Totodata, oficialii de la Bucuresti au cerut Colegiului Medicilor Veterinari din Botosani si suspendarea dreptului de libera practica a medicului.

Cei de la Politia Animalelor au adaugat ca si viceprimarul Florin Ghiorghita a fost luat in vizor.

"Domnul viceprimar este de asemenea in vizorul nostru pentru a fi anchetat, acesta a fost sesizat intr-adevar de ceea ce se intampla aici insa momentan, din ce am investigat pana acum, persoana care este avizata sa ia aceasta decizie este medicul veterinar  din cadrul acestui adapost, insa nu excludem posibilitatea de a fi implicate ai alte persoane, iar daca consideram ca se fac vinovate vom actiona cu aceeasi plangere penala si pentru acestia. Se investigheaza si la Politie tot personalul care a fost aici la momentul eutanasierii, am inteles ca sunt 15 persoane", a spus Alexandra Floares.

Un mare semn de intrebare este legat de performanta medicului veterinar de a eutanasia cei 230 de caini in doar doua ore. Dupa cum sustin cei de la Politia Animalelor, ar fi trebuit 10 minute pentru eutanasierea fiecarui caine, in total fiind nevoie de cel putin 38 de ore!

"Nu cred ca este posibil sa eutanasieze 230 de caini in 2 ore. Conform spuselor medicului, si am fost si la Serviciul Public de Administrare Baze Sportive si Zone de Agrement, ni s-a aratat un proces-verbal cum ca s-au procurat aceste substante  care au fost folosite pentru eutanasiere, insa nu consideram ca este timpul necesar in 2 ore sa fie eutanasiati 230 de caini, mai ales ca eutanasierea este obligatorie prin lege a fi facuta numai de catre medicul veterinar, ori aici am inteles ca a fost ajutat de un asistent, care nu este autorizat sa faca eutanasiere, si de niste muncitori. 10 minute poate dura eutanasierea unui singur caine", a precizat inspectorul Alexandra Floares.



Inspectorii de la Politia Animalelor spun ca asteapta acum rezultatele necropsiei cadavrelor ridicate de la padoc, si in functie de rezultate vor actiona in consecinta.

Alexandra Floares a declarat, vizavi de cele intamplate la Botosani: "genocid nu pot sa spun ca a fost, pentru ca este aplicabil la oameni, insa pot sa spun ca este ceva similar in cazul cainilor, daca exista un termen, pe acela l-as folosi".
 
Daca va fi gasit vinovat, medicul veterinar Cristian Pancu risca pana la 3 ani de inchisoare sau amenda penala.
 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații PSD pentru Consiliul Județean Botoșani: De la politicieni de carieră la profesori și antreprenori! (Foto)

astăzi, 19:48
63

Candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Botoșani este Lucian Trufin, acesta regăsindu-se și pe lista de candidați pentru consilieri județeni, pe poziția a doua.Lista pentru...

„Gluma” despre moldoveni i-ar putea aduce sancțiuni lui Marcel Ciolacu!

astăzi, 18:31
103

A fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Liderul PSD ar putea fi amendat, dacă CNCD va considera că a greșit.„Am depus o plângere la ...

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
31

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...