Poftele alimentare exagerate ascund diferite boli!

Pofta exagerata de anumite mancaruri este rezultatul unei gestionari gresite a consumului de alimente si apare atunci cand dieta noastra se axeaza pe alimente industriale rafinate, cu indice glicemic ridicat si valoare nutritional scazuta.

Iata ce ascund poftele alimentare, potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, citat de eva.ro:

1. Pofta de dulce

In conditiile unei diete echilibrate si diversificate, pofta de dulce este normala, insa problemele incep atunci cand nu ne putem abtine de la dulciuri. Atunci cand poftim tot timpul la ceva dulce s-ar putea, in faza incipienta, sa suferim de o carenta de crom si magneziu. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranta la glucoză (GTF), care este absolut necesar pentru functionarea normala a insulinei. Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata in energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce.

2. Pofta de sarat

Cei care poftesc frecvent la alimente sarate s-ar putea sa sufere de hipertensiune arteriala, de deshidratare cronica si de aceea ar trebui sa nu mai amane vizita la un medic. Pofta de sarat poate indica si o lipsa de calciu si potasiu. Se recomanda, in aceste cazuri, cresterea consumului de fructe si legume, care sunt principalele surse de potasiu si de produse lactate probiotice (iaurt natural, sana, kefir), surse valoroase de calciu impreuna cu fasolea, alunele, nucile, sardinele, patrunjelul frunze si branzeturile.

3. Pofta de carne

Scaderea rezervelor de proteine, in special a masei musculare, atunci cand suntem suprasolicitati fizic si psihic, in cazul in care nu consumam carne, oua, lactate, poate determina pofta de carne. De asemenea, consumul de mezeluri, carnati, paté-uri din comert, care au o valoare proteica scazuta, poate declansa si intretine pofta de carne.
Adoptati o dieta diversificata din care sa faca parte in special carnea de peste, de pui, ouale, carnea rosie ecologica, dar si urda, quinoa, amarantul.

4. Pofta de fructe

Pofta de fructe reprezinta, in general, expresia carenţelor de enzime alimentare, vitamine, minerale şi fitochimicale (non-nutrienţi). Fructele crude vor fi consumate numai intre mese, pe stomacul gol, fara sa le asociem cu nicio alta categorie de alimente: legume, leguminoase, carne, lapte, oua, grasimi, cereale. Fructele se preteaza cel mai bine pentru inlocuirea alimentelor junk-food care de obicei se rontaie intre mese: chips, snacks, pop-corn, dulciuri, sticks, etc.

5. Pofta de cafea

Pofta de cafea poate trada o lipsa de sulf si fier. Surse bune de sulf sunt carnea, pestele, ouale, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeti de grau, lintea, nautul, ceapa, usturoiul. Fierul se gaseste in special in organe de animale, carne, oua, ciuperci, patrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolata neagra.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Românii din străinătate vor plăti din nou niște TAXE care au fost eliminate în urmă cu opt ani!

astăzi, 17:41

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vrea să reintroducă o serie de taxe pentru românii care locuiesc în diaspora È™i au nevoie de servicii consulare. ReprezentanÈ›ii ministerului spun cÄ...

Complicitate între șefii de ocoale silvice și hoții de lemne. Diana Buzoianu le pune gând rău!

astăzi, 15:58

Fenomenul tăierilor ilegale de arbori din România e un subiect aprins pe agenda publică, în ultimele decenii. Ca dimensiune concretă, investigaÅ£iile mai multor organizaÈ›ii au estimat ...

CMJ Botoșani: A doua sesiune de admitere în învățământul postliceal militar. Cum se face înscrierea!

astăzi, 14:55

Învățământul militar postliceal, formarea maiÈ™trilor militari È™i a subofiÈ›erilor în activitate, continuă cu Sesiunea II. Se pot înscrie absolvenÈ›ii de liceu cu diplomă...