Ploşniţele dantelate, numite și „tigri”, care sunt imune la substanţele chimice, ocupă încet încet toată România

Ploşniţele dantelate, numite și „tigri”, care sunt imune la substanţele chimice, ocupă încet încet toată România

O specie invazivă de insecte s-a înmulţit foarte mult în România, loc în care nu are niciun duşman natural. Mai mult, aceste insecte, care sunt extrem de agresive, sunt imune la substanţele chimice.

Ploşniţele dantelate, poreclite şi „tigri” din cauza modelului aripilor, s-au înmulţit peste măsură în acest an, după ce au fost aduse accidental în Europa din America de Nord, unde era habitatul lor.

Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj, spune că aceste insecte s-au înmulţit atât de mult fiindcă nu au niciun duşman natural. În plus, nici substanţele chimice folosite pentru alte insecte nu sunt eficiente în cazul lor.

„Deja există o isterie apropo de ploşniţele dantelate, numite hilar de unii „tigri". Sunt insecte mici, aparţinând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii şi virusuri, care controlează şi menţin aceste populaţi în limite normale.

În noile areale, aceste insecte nu au duşmanii proprii, astfel populaţia nu este ţinută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanţe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim" apariţia sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploşniţe ca sursă de hrană”, a scris Ruicănescu pe  Facebook.

 

Spune-ne opinia ta