Plata de despagubiri de catre soferii fara rovinieta este ilegala

Plata de despagubiri de catre soferii fara rovinieta este ilegala
Federatia Operatorilor de Transport din Romania va contesta in instanta decizia prin care MTI va obliga soferii fara rovinieta sa plateasca, pe langa amenda, despagubiri CNADNR reprezentand contravaloarea rovinietei pe un an, pentru ca a luat aceasta hotarare fara sa consulte partenerii sociali.

"Practic, prin aceasta masura contestata chiar si de oficiali ai ministerului se sanctioneaza dublu aceeasi fapta, ajungand ca dreptul de utilizare sa fie obtinut numai dupa ce se plateste de trei ori cuantumul taxei. CNANDR continua sa surprinda utilizatorii cu masuri abuzive, ce tin cont numai de interesul acestei companii si de jocurile de culise ale celor care conduc din umbra destinele drumurilor publice. Constatam ca din ce in ce mai mult Ministerul Transporturilor devine subordonatul acestui sistem mafiot, coagulat sub formula unei societati comerciale de colectare a banului public, fara raspundere fata de nimeni si de nimic", se arata intr-un comunicat al FORT.

FORT recomanda soferilor sa sustina demersul asociatiei de a ataca in contencios-administrativ masura legislativa.

Presedintele FORT, Augustin Hagiu, a declarat ca detine o minuta a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), care dovedeste ca ordonanta de Guvern prin care a fost reglementata masura a fost mai intai publicata in Monitorul Oficial si ulterior lansata spre consultarea partenerilor de dialog social, astfel incat devine ilegala.

FORT sustine ca soferii ar trebui despagubiti de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru gropile din drumuri.

CNADNR a anuntat ca va introduce, la 1 august, un sistem de emitere si control al rovinietei, urmand ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite Companiei de Drumuri despagubiri in functie de tipul vehiculului, respectiv intre 28 si 1.210 euro, si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 lei.

Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei de Autostrazi si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila.

Hagiu sustine ca in ordonanta care prevede introducerea rovinietei electronice la 1 august exista un articol care stipuleaza ca decizia prin care soferii vor plati despagubiri va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in MO, respectiv 1 martie.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Benzar, reacție dură după ce Comisia de Recurs i-a redus suspendarea lui Hakim. ”Trebuia să mă omoare? Poate sunt interese!”

astăzi, 16:28
38

Comisia de Recurs a redus pedeapsa de 6 etape primită inițial de Hakim Abdallah la doar două, informație dezvăluită de Fanatik. Atacantul l-a accidentat grav la cap pe Romario Benzar în Bo...

Botoșănean de 20 de ani scos în cătușe din mașină!

astăzi, 14:36
224

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din comuna Dângeni.Botoșăneanul e...

Expoziție foto-documentară deschisă la Școala Populară de Arte „George Enescu” din Botoșani (Foto)

astăzi, 12:59
56

Acorduri de pian și vioară au animat sala de festivități a Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani, în cadrul unui eveniment care a marcat 69 de ani de la trecerea &ic...