Plante cu valoare terapeutica, ce nu trebuie sa-ti lipseasca din casa in perioada sarbatorilor pascale

Fiecare femeie are in bucatarie, in perioada sarbatorilor pascale, pe langa sare si piper, care sunt cele mai folosite si obisnuite condimente, si unele plante, proaspete sau uscate, pentru aroma pe care sa o dea mancarii.

Gospodinele trebuie sa stie ca aceste plante-condiment au si o valoare terapeutica cel putin egala cu cea a medicamentelor de sinteza din farmacii care, nu numai ca sunt foarte scumpe, dar au reactii adverse si creeaza dependenta.

Patrunjelul pe care il folosim, de regula, la ciorbe, tocanite si salate, are calitati terapeutice de exceptie, in prezent fiind folosit in tratarea diverselor boli sau afectiuni, precum cancerul pulmonar, hipoglicemia, calculii biliari si renali, depresia, indigestia, constipatia, alergiile, menstrele neregulate, amenoreea, lactatia, osteoporoza, cistita, litiaza renala, obezitatea, artrita reumatoida, eczemele alergice, durerile de sani, sistem imunitar slabit, lipsa poftei de mancare.

De asemenea, consumul regulat de patrunjel incetineste procesul de imbatranire a pielii, stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, stimuleaza activitatea glandelor endocrine.

Mararul care este folosit, cel mai des, la muraturi, dar si in diverse mancaruri ori salate, este un digestiv natural, te scapa de insomnii, dereglari respiratorii si menstruale, este util pentru cresterea apetitului, in cazul in care nu te poti opri din sughitat si probleme cu ficatul sau vezica biliara.

Unii specialisti il recomanda pentru a calma febra, pentru ulcer, dureri uterine, gonoree sau obezitate. Semintele de marar pot improspata respiratia, iar cataplasmele cu aceasta planta pot fi aplicate in cazul unor afectiuni ale pieli. Mai este utilizat in caz de hemoroizi sau probleme cu ochii.

Cimbrul, ca remediu natural, este folosit in caz de probleme cu digestia, chiar si infectii, dar si pentru afectiuni respiratorii. Este un expectorant natural, care reduce tusea, si este, de asemenea, recomandat in caz de astm si bronsita. Gargara cu ceai de cimbru este indicata in caz de dureri in gat.

Tinctura de cimbru este un remediu excelent impotriva mahmurelii. Se spune ca cine bea dimineata o ceasca de ceai de cimbru in loc de cafea simte indata o senzatie placuta la stomac, o prospetime a spiritului si o stare generala buna.

Leusteanul, cu gust si aroma de neconfundat, la noi folosit mai ales la ciorbe, trateaza, cu succes, afectiunile digestive. Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma sub forma de suc, infuzie ori vin.

La noi, la romani, ca in mai toata lumea crestin-ortodoxa, busuiocul este cunoscut mai degraba ca planta sfanta, preotii folosindu-l la prepararea aghiazmei si la stropirea pentru sfintirea locurilor si alungarea necuratului. Dar aceasta planta frumos mirositoare are si puteri magice si tamaduitoare si unele gospodine de la noi il folosesc si in bucatarie, la "parfumarea" fripturilor.

Despre calitatile vindecatoare ale busuiocului, se stiu, deocamdata, prea putine lucruri. Busuiocul trateaza si vindeca multe afectiuni ca bronsita, febra, guta, afectiuni gastrointestinale, dureri de stomac si poate fi consumat sub forma de ceai, tinctura si pulbere.

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

30 de evenimente, 100 de invitați și 2500 de participanți la cea mai amplă ediție a Zilelor Eminescu de până acum! (foto)

astăzi, 09:15

Festivalul a oferit publicului botoșănean o agendă variată, cu peste treizeci de evenimente pentru mai multe categorii de public: conferințe, dezbateri, ateliere, lecturi în licee, lecturi ...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea: Programul filmelor!

astăzi, 08:30

Dar atunci când îl întâlnește pe Bird (Franz Rogowski), bărbatul misterios cu un aer jucăuș, viața ei este pentru totdeauna schimbată. „Întotdeauna caut po...

Calendar ortodox, 18 ianuarie: Sf. Ier. Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

astăzi, 08:04

Era din cetatea Alexandriei şi după neam era egiptean, dar avea şi unele rădăcini greceşti. Copil fiind, a cunoscut vremea prigoanelor, în timpul cărora voia să mărturisească dreapt...