Placa zburătoare, o invenție românească care nu i-a interesat pe români!

Câţiva dintre cei mai buni cercetători români au lăsat România, iar invenţiile lor prind acum viaţă peste Ocean. Şi spun că nu au făcut asta de bunăvoie, ci pentru că aici munca lor nu a fost apreciată. Inventatorii români au lansat acum o placă zburătoare ce poate transporta un om cu o greutate de până la 100 de kilograme.

"Noi toţi am avut visul de a zbura! Dumitru a avut chiar vise mai mari", spune clipul de prezentare a invenției.

Visul lor este acum realitate. Doar că nu în România ci în New Mexico, SUA, acolo unde autorităţile au înţeles că cercetarea spaţială merită o mână de ajutor.

Placa zburătoare - ARCA board - este ultima invenţie a cercetătorului român şi a echipei sale. O maşină zburătoare, propulsată eelectric de 272 de cai putere. Placa se poate deplasa în orice direcţie posibilă.

"Ideea a venit de la băiatul unuia dintre directorii noştri. Am pariat pe o îngheţată că se poate construi", spune inventatorul plăcii. Dumitru Popescu.

Placa este construită din materiale compozite şi cântăreşte în jur de 82 de kilograme.

"Folosim 36 de motoare electrice de mare putere care antrenează 36 de ventilatoare. Este acelaşi principiu de funcţionare al avioanelor cu decolare verticală", spune Dumitru Popescu.

Inventatorii au încercat să îşi dezvolte proiectele în România. Au fost însă sprijiniţi mai mult de companii private decât de stat. Aşa au reuşit să construiască rachete spaţiale şi aeronave fără pilot, pe care au încercat să le trimită în spaţiu. Cercetătorii de la ARCA au lansat şi două rachete stratosferice, de pe nave de luptă din Marea Neagră.

Cercetătorii români au intrat însă în conflict cu Agenţia Spaţială Română.

În anul 2013, ARCA a introdus o acţiune penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), acuzând fraude în Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR, precum și conflicte de interese și abuzuri în serviciu.

Cercetătorii români au preferat să îşi continue munca de cercetare în Statele Unite. Guvernul american i-a susţinut cu 500.000 de dolari, iar proiectul unui avion care să zboare pe baza energiei solare este acum în linie dreaptă.

"Cu centrul NASA din New Mexico am început colaborarea acum trei luni. Cu Agenţia Spaţială Europeană avem un proiect de colaborare", spune Dumitru Popescu.

Nu sunt singurii cercetători români ale căror invenţii fac mândria altei ţări şi nu a României.

La începutul acestui an, Alexandru Duru a fost cel care a omologat în Cartea recordurilor cel mai lung zbor de până atunci cu o placă zburătoare, peste 270 de metri. Tânărul sucevean este stabilit însă în Canada. Digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procesiunea Învierii a adunat creștinii din toate parohiile județului într-o împreună-mărturisire a credinței! (Foto, Video)

Tuesday, 22 April 2025

Sărbătoarea Orașului Botoșani a început, marți seara, cu Procesiunea Învierii. Creștini din toate parohiile județului, zeci de preoți, monahi și monahii din mănăstirile Botoșan...

Sfatul medicului: Cum consumi fructele cand ai diabet?

Tuesday, 22 April 2025

Persoanele cu diabet trebuie să consume fructe cu moderație, mai ales când e vorba de acele fructe care au un indice glicemic mare.Dacă și tu ai fost diagnosticat cu diabet, trebuie să ști...

Antonescu dezvăluie primele nume din echipa guvernamentală, dacă va fi ales președinte

Tuesday, 22 April 2025

Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a oferit primele indicii despre echipa cu care intenționează să colaboreze în cazul în care va ajunge la ...