Pilula care transmite „live” din stomac depisteaza boli digestive

Pilula care transmite „live” din stomac depisteaza boli digestive
Capsula endoscopica - una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv - realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini in stomac. Aparatul in miniatura, de forma unei capsule de antibiotic, are o lungime de aproximativ 20 de mm si un diametru de 5-6 mm. Aceasta minune a tehnicii, asa cum o numesc medicii, se inghite asemeni unei pilule normale si, in timp ce traverseaza tubul digestiv, transmite imagini din stomac.

Aparatul este compus dintr-un sistem de recoltare a datelor si un soft care "citeste" imaginea. Mai exact, videocapsula este prevazuta cu leduri (becuri), o lentila care mareste imaginea de aproape doua ori, un procesor care transforma imaginea in unde de radiofrecventa, o antena care transmite undele si una-doua baterii care alimenteaza intregul sistem. "In interior, videocapsula endoscopica are o tehnologie extraordinara. O baterie aprovizioneaza cu curent electric niste leduri, care se aprind de doua ori pe secunda. Are incorporat un procesor special care, atunci cand ledurile se aprind, preiau imaginea si o transforma in unde de radiofrecventa. Apoi antenele din capsula transmit aceste unde, prin peretele intestinal si abdominal, catre o cutie care le preia si le inregistreaza.
 
Cutia de inregistrare, este asezata pe o centura plasata pe abdomenul persoanei investigate", explica prof. univ. dr. Alexandru Oproiu, presedintele de onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie. Capsula strabate tractul digestiv (esofag, intestin subtire, colon), transmitand, timp de aproximativ 7-10 ore, imagini foarte clare. "In timpul functionarii, bateriile din capsula endoscopica emit, cu ajutorul becurilor, cate doua fascicule pe secunda. Astfel, in opt ore, se inregistreaza aproximativ 50.000 de imagini", precizeaza prof. univ. dr. Radu Voiosu, vicepresedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Capsula depisteaza tumori ale intestinului subtire

La sfarsitul explorarii medicale, cutia de inregistrare se conecteaza la un computer cu un soft special. Inregistrarea este astfel transferata intr-un calculator, al carui soft transforma undele de radiofrecventa in imagini. Medicul urmareste pe monitor intreaga inregistrare si vede ce leziuni interne are bolnavul. Specialistii spun ca videocapsula endoscopica are cateva avantaje in comparatie cu metoda clasica de diagnostic, precizand, in primul rand, acuratetea ei. Capsula poate depista si cauzele hemoragiilor digestive la care nu s-au putut preciza sursa prin alta metoda de investigare si, in plus, poate depista tumori ale intestinului subtire.

"Daca, la inceput, videocapsula era folosita pentru diagnosticul afectiunilor intestinului subtire, acum acest sistem poate scana si esofagul, si colonul. Capsula este utila in screeningul afectiunilor esofagiene (varice esofagiene) si pentru diagnosticul unor boli de colon, cum este cancerul recto-colonic. Aceasta este folosita cu succes si in diagnosticul hemoragiilor digestive obscure, care nu pot fi vazute prin endoscopii clasice, si in afectiuni ale intestinului subtire (boala Chron) ori pentru boli greu de diagnosticat, precum boala celiaca", adauga prof. dr. Alexandru Oproiu.

Metoda de diagnostic este noninvaziva si nu doare. "Pastila se elimina pe cale naturala, de obicei, dupa 24 de ore sau cel mult cateva zile", mentioneaza prof. univ. dr. Radu Voiosu, seful clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Colentina. Costul unei investigatii cu capsula este de 600 de euro si nu este decontat de stat.

Gandul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O poveste de succes: O plantă tehnică, rapiţa, motorul cercetării din județul Botoșani

Vineri, 26 Februarie 2021
353

Poveștile de succes se scriu chiar sub ochii noștri, iar salvarea unei specii unicat în Europa face parte dintr-o astfel de poveste.O instituţie de cercetare în domeniul zootehnic, ...

Expoziția colectivă „Arta la...feminin”, ediția a II-a, deschisă publicului începând din acest weekend

Vineri, 26 Februarie 2021
125

Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 27 februarie - 24 martie 2021, expoziția colectivă ,,Arta la ... femininˮ - ediția a II-a, deschisă la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian...

VIDEO: Un bărbat care și-a dus tatăl cu fractură la spital, în Botoșani, l-a luat acasă mort, după ce s-a infectat cu o bacterie şi Covid

Vineri, 26 Februarie 2021
2630

Se scriu poveşti cumplite în timpul pandemiei în spitalele româneşti. Un bărbat din Botoşani reclamă faptul că şi-a internat tatăl pentru o intervenţie banală şi l-a luat ...