Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre alimentele din Romania. Astfel, in viziunea ministrului, romanii se confrunta cu trei mari probleme in ceea ce priveste alimentatia:
- importuri masive de legume si fructe din spatiile non-UE pline de pesticide si alte substante periculoase
- diferentele de calitate intre produsele din Est si cele din Vest
- unele produse romanesti aflate pe piata, pline de E-uri, pesticide si alte chimicale
„Rolul meu e de a produce in Romania, in asa fel incat romanul sa fie multumit. Programul acesta de tomate se vede pentru suprafete incalzite. In timpul iernii, nu putem sa asiguram intreaga cantitate si intregul consum. Romania se alimenteaza din patru surse, din sere si solare, care inseamna o perioada care asigura productie incepand din luna aprilie, a doua cale de alimentare cu tomate e campul care nu asigura decat perioada de vara, al treilea este importul pe perioadele extratimpurii si evident, solarele reci. Nu putem in ianuarie, nu putem in februarie, sa asiguram tot consumul”, a spus Ministrul Agriculturii la Antena 3.
„Oamenii sunt antrenati in campul muncii. Este avantajul de a aduce pe piata produse. Si eu sunt consumator si cer sa se realizeze programul de tomate, programul de carne de proc din rase autohtone. Sunt actiuni concrete si care se vad”, spune Petre Daea.
Petre Daea a vorbit si despre deficitul de carne de porc din tara noastra. „Noi avem ca produse importate carnea de porc. Acest produs este deficitar in Romania si ne-am propus program separat. Am reconsiderat modul de actiune. Importam peste doua milioane de porci”.