Peste 60 de intervenţii ale pompierilor botoşăneni, în ultimele două zile din 2011 şi prima zi din 2012

Peste 60 de intervenţii ale pompierilor botoşăneni, în ultimele două zile din 2011 şi prima zi din 2012
În perioada 30 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a fost solicitat să intervină în 61 situaţii de urgenţă (10 incendii, o ardere necontrolată, transportul unei persoane supraponderale din apartamentul proprietate, la ambulanţă, 47 de cazuri medicale, două alte intervenţii). Din nefericite, noaptea dintre ani a fost marcată şi de o tragedie. Un botoşănean de 51 de ani a decedat într-un incendiu care i-a mistuit casa.

4 incendii în ultima zi din 2011

Patru familii din municipiul Botoşani, Poiana (oraşul Flămânzi), municipiul Dorohoi şi Mitoc au fost avut de suferit, în ultima zi din 2011, în urma unor incendii care le-au distrus o parte din bunurile agonisite. Proprietarul locuinţei din Mitoc şi-a pierdut viaţa în incendiul care i-a mistuit casa. Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, locuia singur şi a adormit cu ţigara aprinsă, care a incendiat bunurile din cameră. Incendiul a fost observat târziu de vecini. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a fost sesizat despre producerea evenimentului puţin după ora 22.00. Spre locul indicat s-au deplasat două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni, cu două autospeciale cu apă şi spumă. Pompierii sosiţi la faţa locului au constatat că flăcările cuprinseseră bunurile din trei camere şi două holuri, precum şi acoperişul casei. Întrucât existau informaţii că proprietarul casei ar putea fi în imobil, pompierii au început căutările, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului. Din nefericire, bărbatul a fost găsit decedat în camera unde a izbucnit incendiul.

Familie lovită şi de foc

O familie din municipiul Dorohoi a fost la un pas să rămână fără un acoperiş deasupra capului pentru a doua oară în ultimii doi ani. Iniţial, locuinţa le-a fost distrusă în timpul inundaţiilor din vara anului 2010. În ultima zi din 2011 a fost la un pas să-şi piardă şi noua casă, construită de autorităţi, într-un incendiu. Cu doar câteva ore înainte de  trecerea în Noul An, bunurile dintr-o cameră au fost incendiate de un aparat electric lăsat sub tensiune nesupravegheat. Flăcările s-au extins cu repeziciune şi la mobila dintr-o altă încăpere. Când şi-a văzut averea ameninţată de flăcări, proprietarul a solicitat sprijinul pompierilor. Pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor a intervenit un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială cu apă şi spumă. Au ars un televizor, o maşină de spălat, o hotă, mobila din bucătărie şi living, trei uşi din lemn şi patru covoare, pagubele fiind estimate la cca 30.000 lei. Pompierii au înlăturat pericolul de explozie, scoţând două butelii din bucătăria casei. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 100.000 lei.

5 incendii în prima zi din 2012

Prima zi din 2012 a fost una încărcată pentru pompierii botoşăneni, solicitaţi să intervină în 26 situaţii de urgenţă, respectiv stingerea a 5 incendii şi transportul a 21 de persoane bolnave la spital, cu ambulanţele SMURD. Pentru stingerea incendiilor au acţionat în total au acţionat 38 de pompieri. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de cca 120.000 lei. În urma incendiilor provocate de coşurile de fum neprotejate faţă de materialele combustibile, jocul copiilor cu focul, jarul căzut din sobă şi acţiunea intenţionată s-au înregistrat pagube materiale în valoare de peste 10.000 lei.

Casă aprinsă de un jar căzut din sobă

În prima zi din 2012, o femeie în vârstă de 85 de ani din comuna Havârna, a fost la un pas să-şi piardă agoniseala de-o viaţă, după ce bunurile dintr-o cameră şi o parte din acoperiş au fost incendiate de un jar căzut din sobă pe materiale combustibile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a fost sesizat despre producerea evenimentului pe 1 ianuarie 2012, puţin după ora 21.00. Proprietara era îngrijorată că flăcările s-ar putea extinde şi la bunurile din celelalte încăperi. La faţa locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Darabani. Pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor, aceştia au acţionat mai bine de o oră. Flăcările au distrus bunurile din camera unde a izbucnit incendiul şi cca 30 m.p. din acoperişul casei. Proprietara locuinţei a suferit arsuri de gradul I la piciorul stâng. Pompierii au salvat bunuri materiale în valoare de 25.000 lei.

Locuinţă aprinsă de un coş de fum deteriorat

Duminică, 1 ianuarie 2012, în jurul orei 21.30, Detaşamentul de Pompieri Botoşani a fost alertat şi a intervenit cu 11 servanţi-pompieri şi două autospeciale cu apă şi spumă pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa unui localnic din satul Buda, comuna Coşula. Generat de un coş de fum neprotejat faţă de materialele combustibile din care era construit acoperişul casei, incendiul s-a extins cu repeziciune şi la bunurile din patru camere. Intervenţia a durat aproape o oră.  Flăcările au distrus cca 100 mp din acoperişul casei, mobilierul, aparatele electrocasnice şi îmbrăcămintea din cele patru camere, valoarea pagubelor fiind estimată la aproximativ 8.500 de lei.

         

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
74

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
84

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
116

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...