Aproape jumătate dintre cele 11,3 milioane de telefoane date de români anul trecut la numărul unic de urgență 112 au fost non urgențe sau false. Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, a precizat marți, pentru RFI, că cele mai multe apeluri non urgente sunt făcute din buzunar din cauză că oamenii uită să își blocheze telefonul.
Numărul apelurilor false la 112 rămâne ridicat, potrivit datelor publicate de STS de Ziua Europeană a Numărului de Urgență. Sunt 16 ani de când acesta a fost implementat în România.
Astfel, aproape jumătate dintre cele 11,3 milioane de telefoane date de români anul trecut la numărul unic de urgență au fost non urgențe sau false. Amenzile însă au crescut, iar un apel fals te poate costa până la 5.000 de RON.
"E important să fim responsabili când apelam 112 și să o facem atunci când e o urgență", a declarat Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS. Apelarea responsabilă poate salva o viață, mai spune el.
În cazul în care sunăm din greșeală la 112 nu trebuie să închidem, ci să rămânem pe fir și sa spunem că am apelat din greșeală. Se câștiga astfel mult timp care poate fi folosit de operatori în caz de urgență.