Peste 1100 de zile de spitalizare la Guranda, fara ca pacientii sa se fi aflat in unitatea medicala!

Peste 1100 de zile de spitalizare la Guranda, fara ca pacientii sa se fi aflat in unitatea medicala!
Un control efectuat de inspectorii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate la Sanatoriul de la Guranda a scos la iveala faptul ca in perioada 2009-2010 institutia a decontat servicii medicale pentru pacienti care nu erau internati in spital.

In total au fost contabilizate 1.130 de zile, pe parcursul celor doi ani, timp in care pacientii erau invoiti cu saptamanile, cu acceptul medicului de specialitate, sau chiar a managerului Sanatoriului. Cu toate acestea, pentru perioada in care pacientii lipseau din unitate, printre cei invoiti in mod constant numarandu-se si cei cu afectiuni dintre cele mai grave, Casa de Asigurari de Sanatate platea spitalizarea si hrana acestora.

Conducerea unitatii spitalicesti "a omis" sa informeze casa de Asigurari, astfel incat au fost imputate Sanatoriului de la Guranda servicii medicale in cuantum de 88.000 de lei. Pana acum s-a reusit recuperarea sumei de 50.000 de lei, insa presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate nu stie cum va putea fi recuperata si diferenta, in conditiile in care de la 1 aprilie Sanatoriul a fost inchis.

"Am facut controale la Sanatoriul de la Guranda, unde am gasit probleme foarte mari, pe anii 2009-2010. Am documente cu semnaturile pacientilor si stampila unitatiii, unde figureaza pacienti invoiti cu saptamanile, trei-patru saptamani. Ba mai mult, am gasit din raportarile facute de ceilalti funrizori, in alte perioade decat cele in care s-au facut invoirile, pacienti care au avut servicii medicale pe la laboratoare private, pe la ambulatorii de specialitate, pe la medici de familie, adica am tras concluzia ca pacientii aceia nu au stat internati acolo, motiv pentru care noi am imputat suma de 88.000 de lei, la Sanatoriul Guranda. Am retras o parte din suma urmand ca acuma sa vedem cum facem cu ultimele servicii care ar fi trebuit platite Sanatoriului Guranda. S-a reziliat contractul, Sanatoriul este debitor la Casa, din suma totala am reusit sa retinem 50.000 de lei, urmand sa mai luam inca 38.000 de lei", a declarat Rodica Hutuleac, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Rodica Hutuleac a spus ca s-a cerut acordul ordonatorului principal de credite, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a se gasi o modalitate de a recupera acesti bani, nefiind exclusa si o actiune in instanta.

Casa de Asigurari de Sanatate nu va plati Sanatoriului de la Guranda serviciile pe luna martie, motiv pentru care angajatii de acolo nu vor putea sa isi ia salariile pe luna trecuta. De altfel, angajatii de la Sanatoriul Guranda au protestat luni in fata spitalului pentru ca nu si-au primit salariile.

Sefa Casei de Asigurari de Sanatate spune ca cei care trebuie sa rezolve aceasta situatie sunt cei din conducerea Sanatoriului.

"Domnul manager stia foarte bine care este situatia, insa el incita acolo oamenii. I-am explicat foarte clar ca am vorbit si am facut si scris la CNAS si asteptam un raspuns si, in functie de ce primim, vom vedea ce masuri luam in continuare. La Guranda este mai mult o problema sociala, de care ar trebui sa raspunda cei care au coordonat spitalul, managerii si doctorii de acolo care au facut ceea ce au facut, ei ar trebui sa raspunda. Din punctul meu de vedere, managerul nu are decat sa ia masurile necesare si sa plateasca. De asemenea, este o problema de management, un management prost, care a dus in urma controlului la invalidare de servicii", a precizat presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
455

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
472

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
270

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...