În primele șase luni ale anului 2025 au fost reținute 1.804 permise de conducere, cu 78 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2024. Dintre acestea, 1621 au fost reținute pentru suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
Totodată, 117 șoferi s-au ales cu permisul anulat și opt cu permisul retras din motive medicale.
În ce situații poate fi anulat un permis
Poate fi dispusă anularea permisului de conducere în cazul în care titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie; titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni la regimul rutier; titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă; permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă; permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unor infracțiuni sau pentru săvârşirea unei infracţiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau când titularul permisului de conducere a decedat.
Retragerea permisului din motive medicale
Permisul de conducere poate fi retras unei persoane declarate inaptă din punct de vedere medical de către o instituție medicală autorizată. Retragerea se dispune de către serviciul poliției rutiere pe raza căruia își desfășoară activitatea medicul de familie care are în evidență persoana respectivă.
De asemenea, potrivit legislației în vigoare, șeful serviciului poliției rutiere dispune retragerea permisului de conducere şi îl păstrează la sediul unităţii până la încetarea cauzelor pentru care a fost retras.
În situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai are domiciliul ori reşedinţa pe raza altui judeţ, şeful serviciului poliţiei rutiere care a dispus măsura tehnico-administrativă trimite permisul de conducere la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care îl are în evidenţă, împreună cu un raport de retragere.