Persoanele fizice ar putea sa lucreze ca administratori de bloc in baza unei conventii civile

Persoanele fizice ar putea lucra ca administratori de bloc in baza conventiilor civile incheiate cu asociatiile de proprietari, nu in baza contractelor individuale de munca, potrivit unui proiect de act normativ aflat in prezent pe ordinea de zi a sedintelor Camerei Deputatilor.

Modificarile sunt incluse intr-o Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Desi a fost respinsa de Senat la sfarsitul anului 2013, aceasta este propusa pentru adoptare (cu anumite amendamente) la Camera Deputatilor si este inscrisa pe ordinea de zi a plenului.

Conform proiectului prezentat de Avocatnet.com, persoanele fizice vor putea lucra ca administratori de bloc in baza unei conventii civile, aceasta urmand sa fie, mai exact, un contract civil/un contract civil de prestari de servicii/un contract de colaborare incheiat respectandu-se prevederile Codului civil. In prezent, Legea nr. 230/2007 stabileste ca asociatiile de proprietari pot angaja persoane fizice ca administratori doar prin incheierea unui contract individual de munca.

Totodata, actualele dispozitii impun ca aceste persoane sa fie atestate pentru functia de administrator de imobile. Noua propunere legislativa aduce anumite completari si in aceasta privinta, astfel ca persoanele care vor lucra ca administratori vor trebui sa aiba absolvit un curs de calificare/specializare/perfectionare pentru functia de administrator de imobile si sa detina un atestat in acest sens.

Conventiilor civile incheiate de asociatii cu persoanele fizice nu le vor fi aplicabile prevederile Codului muncii, iar activitatile desfasurate in baza lor nu vor putea fi reconsiderate ca fiind dependente.

Potrivit initiatorilor, aceste modificari ar urma sa simplifice activitatea asociatiilor de proprietari si sa elimine amenzile primite de catre cele care au preferat sa incheie conventii civile, nu contracte de munca.

"In ultimul timp, birocratia la asociatiile de proprietari s-a amplificat, ceea ce a condus la costuri pe care asociatiile de proprietari nu le pot suporta. Pentru buna desfasurare a activitatii la asociatia de proprietari este nevoie de cel putin o persoana numita administrator care sa repartizeze facturile emise de furnizorul de utilitati, sa incaseze banii si sa efectueze platile catre furnizori, cat si de persoane care sa presteze servicii pentru asociatia de proprietari, respectiv intretinere, reparatii si alte activitati administrative asupra proprietatii comune. Pentru aceste persoane, asociatiile de proprietari au incheiat in marea lor majoritate conventii civile si nu contracte de munca, platind astfel amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei, desi plateau impozit, CASS si CAS, dupa caz. Cu toate acestea, in prezent ITM-urile nu recunosc conventiile civile, amendeaza asociatiile de proprietari si le obliga la incheierea de contracte de munca", scrie in expunerea de motive a proiectului de lege.

Concret, initiatorii spun ca asociatiile de proprietari nu dispun de posibilitatile financiare necesare pentru a incheia contracte de munca, in conditiile in care acest lucru presupune aceeasi birocratie ca la societatile comerciale cu mii de angajati.

"Prin aceste masuri se stimuleaza transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari si functionarea lor in mod corespunzator. Asociatiile vor lucra legal si vor plati taxele catre bugetul de stat (impozit, CASS, CAS), condominiile vor fi mai bine administrate, iar proprietarii vor putea mai usor sa plateasca aceste servicii decat in cazul unor contracte de munca reglementate de Codul muncii", este subliniat in documentul mentionat.

In alta ordine de idei, proiectul de lege aflat in Parlament dispune ca, pentru efectuarea activitatilor care sunt in sarcina asociatiei de proprietari, pe langa incheierea de conventii civile cu persoanele fizice, se vor putea incheia contracte de administrare cu persoanele juridice specializate si cu persoanele fizice autorizate sau contracte de colaborare cu organizatia neguvernamentala a carei membra este asociatia.

Atentie! Prevederile prezentate fac parte dintr-o propunere legislativa. Pentru a se aplica, aceasta trebuie sa fie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...