Persoanele cu venituri mici ar putea fi scutite de penalitatile la intretinere pana in iulie 2012

Persoanele cu restante la intretinere ar putea fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere pana in iulie 2012, daca veniturile lor nu depasesc 1.000 de lei pe membru de familie, potrivit unei propuneri legislative de la Senat. In acelasi timp, proiectul prevede si amenzi substantiale pentru asociatiile de proprietari, furnizorii de utilitati si primariile care nu vor respecta aceste dispozitii. 

Proiectul de lege, aflat pe Ordinea de zi a Senatului pentru aprobarea procedurii de urgenta, prelungeste cu inca 12 luni aplicarea legii nr. 175/2010 care prevedea scutirea de la plata penalitatilor generate de intarzierile la plata intretinerii.

Conform expunerii de motive a proiectului, prevederile legii nr. 175/2010 s-au aplicat in foarte putine orase din tara.

Astfel, pana in luna iulie 2012, persoanele care datoreaza penalitati din cauza restantelor la intretinere si al caror venit minim lunar pe membru de familie nu depaseste 1.000 de lei vor fi exceptate de la plata penalitatilor. Aceste dispozitii se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.

Potrivit propunerii legislative de la Senat, "penalitatile generate de datoriile la intretinere ce pot fi anulate sunt toate penalitatile cu care acestia figureaza in evidentele contabile ale asociatiei de proprietari la data achitarii datoriei cu titlu de baza".

De asemenea, prin modificarile aduse legii nr. 175/2010, senatorii propun sanctionarea cu amenda de la 3.000 de lei la 30.000 de lei pentru refuzul celor in drept de a primi si inregistra cererea de scutire de la plata penalitatilor, precum si inregistrarea cu greseli intentionate a cererii de scutire. De asemenea, cu aceeasi amenda se va sanctiona si integistrarea tardiva a cererii.

Proiectul legislativ stabileste, de asemenea, ca persoanele juridice sunt sanctionate, pentru aceleasi contraventii, cu amenda de la 15.000 la 150.000 de lei, urmand sa isi recupereze banii prin intermediul actiunii in regres impotriva vinovatilor.

Conform initiatorilor, presedintii asociatiilor de proprietari trebuie sa raspunda pentru aceste abateri.

Senatorii propun si sanctionarea cu o amenda de la 2.500 la 25.000 de lei a primarilor si a furnizorilor de utilitati publice care nu vor respecta prevederile noului act normativ. De asemenea, in cazul in care aceste fapte sunt comise in mod repetat, sanctiunea va fi inchisoarea de la 2 la 7 ani, dar si inchiderea activitatii furnizorului.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteci în dialog cu Ioan Milică și Valer Simion la Ipotești!

astăzi, 10:55

Începând cu anul 2021, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, care are în structura sa Biblioteca Națională de Poezie „Mihai E...

Vasile Miriuță a comparat-o pe Botoșani cu Manchester City, după ce a batut-o cu 3-0!

astăzi, 10:00

Poli Iași a câștigat clar partida cu FC Botoșani, scor 3-0, din etapa a 5-a din play-out-ul SuperLigii României. Bordeianu (min. 13, penalty), Skuka (min. 20) și Camara (min. 74) au...

Tragedie în a doua zi de Paști în județul vecin, un bărbat a murit în urma unui accident feroviar cumplit!

astăzi, 09:13

Un accident feroviar a avut loc, luni dimineață, la Podu Iloaiei. Un autoturism a fost izbit în plin de un tren. La fața locului au trimise mai multe echipaje de poliție, pompieri și amb...