Actul normativ vizează alinierea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar reglementat de Directiva 91/477/CEE modificată de Directiva 2008/51/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind controlul achiziţionării şi al deţinerii de arme, precum şi eliminarea deficienţelor constatate în aplicarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.
Astfel, a fost introdus conceptul de “ valabilitate a permisului de armă.
Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri (ultima viză).
Neprezentarea în termen pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă atrage măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor, începând cu prima zi de la data expirării.
O altă modificare importantă se referă la condiţiile de acordare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor cu gaze, această categorie fiind supusă regimului autorizării în mod similar armelor neletale de autoapărare cu bilă de cauciuc.
Persoanele care în prezent deţin pistoale cu gaze în baza certificatului de deţinător au obligaţia de a se prezenta la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase în vederea obţinerii permisului de armă, până la data de 27.01.2012.
De asemenea, au fost reglementate în mod distinct condiţiile de deţinere, port şi folosire a armelor de agrement, inclusiv a celor de tip
air-softsau “paint-ball.
Pentru relaţii suplimentare, persoanele în cauză se pot adresa Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J.Botoşani, telefon 0231/507.733.