Perioada acordarii indemnizatiei de somaj ar putea fi prelungita cu 4 luni

Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj ar putea fi prelungita cu 4 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv, potrivit unui proiect inregistrat la Senat. De asemenea, scutirea de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente indemnizatiilor pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului ar putea fi prelungita, pe o perioada de cel mult 90 de zile, in fiecare an.

Propunerea legislativa modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 186, prin care se prevedea prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.

Astfel, conform initiativei legislative depuse la Senat, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza, ar putea beneficia de o prelungire cu 4 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, insa, pana la data de 30 iunie 2012.

Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Proiectul prevede, totodata, ca, in perioada 2009-2012, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatie de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, vor fi scutiti de plata contributiilor de asigurari pentru o perioada de cel mult 90 de zile, in fiecare an, scrie Avocatnet.ro.

De asemenea, in proiect se mentioneaza ca, pentru aceeasi durata, indemnizatia de 75% nu va fi inclusa in veniturile salariale si nu va fi impozabila.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
503

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
158

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
431

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...