Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, scrie realitatea.net.
Potrivit proiectului de act normativ, „procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici de execuție și a funcționarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului și a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public".
Evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici va cuprinde, pe lângă evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și a gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță, și evaluarea, prin verificarea în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public, prevede proiectul.
„Evaluarea prevăzută în codul administrativ se realizează anual, în scopul aprecierii cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public și a performanțelor obținute, prin raportarea rezultatelor obținute în mod efectiv și a criteriilor de performanță la obiectivele stabilite", mai stipulează documentul.
Proiectul prevede că verificarea cunoștințelor teoretice se va face la sediul autorității sau a instituției publice, se va desfășura în prezența persoanei competente a stabili întrebările sau a unui funcționar public delegat de persoana competentă pentru a asista pe durata desfășurării procedurii. Funcționarului public i se va prezenta documentul conținând întrebările la care va răspunde în scris și timpul alocat pentru a răspunde.
Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5, fiind acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare, stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare.
Obținerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public atrage acordarea calificativului nesatisfăcător.
Proiectul a fost deja depus la Parlament.