Zeci de avocaţi s-au trezit în această dimineaţă cu poliţia la uşă, în urma a 33 de percheziţii domiciliare care se desfăşoară pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, precum şi în municipiul Bucureşti.
Vizaţi de această acţiune, coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, sunt avocaţi, membri ai contestatului Barou Bota (n.r.-după numele fondatorului, Pompiliu Bota), barou inaugurat şi la Suceava în 2005, care a clonat practic Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR).
Legitimaţii trase parcă la xerox, formulare identice, chitanţiere şi chiar delagaţiere în oglindă.
Potrivit anchetatorilor, suspecţii, îmbrăcaţi în robe de avocaţi, intră de ani de zile cu dosare în sălile de judecată.
Acuzaţiile: asociere în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii.
La acțiunea din această dimineaţă participă poliţişti de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, sprijiniți de polițiști ai Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. și ai I.P.J. Botoșani.
Luna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început urmărirea penală împotriva a cinci avocaţi din Baroul Bota, printre care Maxim Daniela Brânduşa (45 de ani) -decan al Baroului Suceava, şi Liliana Caisîn (33 de ani), ambele din municipiul Suceava, Dumitru Roland Mândrilă (32 de ani), din Gura Humorului, şi Ionel Marian Jurgiu (40 de ani), din Botoşani, acesta din urmă decan al Baroului Botoşani, scrie Monitorul de Suceava.
În opinia anchetatorilor, cei cinci
au acordat în mod repetat asistenţă juridică specifică profesiei de avocat (contracte de asistenţă judiciară, reprezentare în faţa instanţelor şi a organelor de urmărire penală, consultanţă şi cereri cu caracter juridic), fără a avea calitatea de avocat dobândită în condiţiile legii şi folosind fără drept denumirile şi însemnele specifice profesiei de avocat.
În total, în acest dosar sunt cercetate 25 de persoane. 23 dintre aceştia sunt membri înscrişi în Baroul Bota Suceava.
"Aceste persoane profesează în mod ilegal. Ei nu sunt avocaţi, pentru că nu au susţinut un examen de intrare în profesie. E o situaţie generalizată la nivelul întregii ţări, în toate judeţele s-au înfiinţat astfel de barouri", a declarat pentru Monitorul Sorin Dumitru Rusu ,decanul Baroului Suceava, cel tradiţional, nu varianta clonă, mai scrie sursa citata.