De cele mai multe ori, ”conducătorii auto aflaÅ£i sub influenÅ£a alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaÅ£ie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele”, susÈ›in reprezentanÈ›ii organelor de poliÈ›ie.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseÅŸte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce ÅŸoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanÈ›e interzise, iar concentraÅ£ia în sânge depăşeÅŸte limita legală!
Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaÅ£ie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reÅ£inut, fără drept de circulaÅ£ie.
Consumul de alcool È™i droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenÅ£ând în mare măsură producerea accidentelor de circulaÅ£ie!
AtenÈ›ie la modificările legislative cuprinse în Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că È™oferii care conduc fără drept, sub influenÈ›a alcoolului sau a stupefiantelor È™i provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnaÈ›i la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracÈ›iunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) È™i (3), dacă acestea au fost săvârÈ™ite în condiÈ›iile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulaÈ›ie care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situaÈ›ii:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deÈ›inerii permisului de conducere, având o îmbibaÈ›ie alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, sub influența substanțelor psihoactive.
Poate v-aÈ›i întrebat deseori cât alcool are mustul? ConÅ£inutul de alcool din nectarul proaspăt ÅŸi dulce, obÅ£inut în această perioadă prin stoarcerea ÅŸi presarea strugurilor, variază în funcÅ£ie de zilele trecute de la momentul în care a fost făcut. De aceea, trebuie să se Å£ină cont de câte zile au trecut de când a fost stors nu numai atunci când este consumat de ÅŸoferi, ci ÅŸi în cazul în care este oferit copiilor, potrivit covasnamedia.ro.
De cel mai dulce must avem parte în prima zi după ce a fost stors din struguri. La acest moment, mustul nu conÅ£ine deloc sau cel mult 1% alcool. După trei sau cel mult patru zile, mustul care fermentează începe să piÅŸte limba, prinde un gust acriÅŸor, iar gradul de alcoolemie se duce spre 4%. Deja avem de-a face cu tulburelul, aÅŸa că acesta nu mai este recomandat copiilor ÅŸi nici ÅŸoferilor. BineînÅ£eles, cu cât trec zilele, cu atât concentraÅ£ia de alcool creÅŸte.
AÈ™adar, ”Nu uitaÈ›i, comportamentul dumneavoastră are urmări directe ÅŸi asupra celorlalÅ£i participanÅ£i la trafic!”, atrag atenÈ›ia reprezentanÈ›ii organelor de poliÈ›ie.