Pensionarii botoșăneni se plâng că trebuie să plătească pentru analizele medicale

Pensionarii botoșăneni se plâng că trebuie să plătească pentru analizele medicale
  În cadrul Comitetului consultativ de dialog civic pentru persoanele vârstnice, ce a avut loc luni la Instituția Prefectului, una dintre problemele ridicate de pensionari a fost cea a legată de banii care li se cer în momentul în care merg să își facă analize medicale.

Vârstnicii au spus că nu este normal ca atâta timp cât plătesc și contribuții la fondul de sănătate, atunci când au de făcut analize medicale să scoată bani din buzunar.

  “Te duci în spital să faci analizele și îți spune că la noi nu prea e laboratorul cum trebuie sau nu ies bune analizele, sau nu pot efectua analiza respectivă care este cerută. Ne ducem unde ne trimite, la cabinetele private de efectuare a analizelor medicale și de foarte multe ori, dacă nu aproape începe să devină o regulă, trebuie să plătim. Eu sunt pensionar, dau și CAS, dau și pe analize....Cred că ar trebui de văzut dacă practicile devin generalizate să luăm niște măsuri. Ei justifică că onor Casa de Sănătate nu le decontează banii pe analizele efectuate. Nu știu dacă este așa", a spus unul dintre pensionari.

Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Costel Lupașcu, a precizat că instituția pe care o conduce are încheiate contracte cu astfel de cabinete și decontează analizele efectuate, dar pentru ca asigurații să nu plăptească acestea se fac în baza unor programări, care de multe ori pot să dureze și mai mult de o lună.

“Medicul de familie știe cel mai bine ce tratamente trebuie să prescrie și ce analize trebuie să efectueze. De comun acord pot stabili ca la o anumită perioadă de timp să facă niște analize, asiguratul să meargă fie la spital, fie la un cabinet privat cu care suntem noi în contract și să se programeze. Evident că foarte mulți asigurați vor să facă analizele în ziua în care se prezintă și nefiind pe o listă de programări atunci laboratorul respectiv le solicită bani, să facă contracost", a afirmat Costel Lupașcu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
219

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
102

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
119

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...