Pensiile a peste 70 de botosaneni vor fi recalculate!

In judetul Botosani, 75 de pensii speciale sunt acordate fostilor parlamentari, magistratilor si personalului auxiliar din magistratura. Acestora li se vor adauga pensiile fostilor angajati din Ministerul de Interne si Armata.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii Botosani, la nivelul judetului Botosani sunt inregistrate 13 cazuri de parlamentari in plata, 32 de magistrati in plata si 30 din personalul auxiliar din magistratura.

"Calculul pensiei la parlamentari este in functie de numarul de mandate si pensia maxima poate fi 80% din indemnizatia pe ultima luna, daca are cel putin trei mandate, daca nu, e in functie de numarul de mandate, dar intr-un procent mai mic. La magistrati este din indemnizatia bruta pe ultimele 12 luni, si se acorda 80% pentru 25 ani vechime si ceea ce depaseste de 25 ani se plateste cu 1% pentru fiecare an, iar pentru personalul auxiliar in magistratura este aceeasi metoda de calcul", a precizat Ioan Buzila, inspector din cadrul Casei Judetene de Pensii.

Oficialul botosanean precizeaza ca institutia nu dispune de date referitoare la pensionarii care au activat in cadrul Ministerului de Interne sau in cel al Ministerului Apararii.  

De pensia speciala mai poate beneficia si personalul din aviatie, din  Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii Nationale.
 
Premierul Emil Boc a anuntat astazi ca pensiile speciale vor fi recalculate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii sistemului unitar de pensii.

"Acele pensii care au speriat România, în termen de şase luni de la adoptarea legii sistemului unitar de pensii, vor fi recalculate", a declarat Boc, precizând că pensiile speciale vor fi integrate în sistemul unitar de pensii, lege pe care Executivul doreşte să-şi asume răspunderea.

La nivelul intregii tari, 200.000 români primesc pensii speciale, iar 8 miliarde de lei anual se duc de la buget pentru acestea. 

Topul pensiilor speciale:

1) 32.739 lei - magistratură

2) 31.827 lei - aviaţie

3) 12.361 lei - Ministerul de Externe

4) 11.429 lei - Ministerul de Interne

5) 7.828 lei - Parlament(funcţionarii publici)

6) 7.313 lei - magistratură(personalul de specialitate)

7) 5.783 lei - Parlament

8) 5.000 lei - Armată

9)4.815 lei - SPP

10)4.654 lei - SRI

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...