Laserul secolului XXI se construieste in Romania

Conform specialistilor, este vorba despre cel mai amplu proiect imaginat si pus in opera vreodata in domeniul laserelor!

Romania, Republica Ceha si Ungaria au primit mandatul de a gazdui, dezvolta si construi fiecare structurile componente care le revin pentru realizarea pana in anul 2015 a infrastructurii ELI (Extreme Light Infrastructure, Infrastructura de Lumina Extrema) integrate. Campusul stiintific de pe Platforma Magurele-Bucuresti va gazdui prima infrastructura pan-europeana de acest fel din tara noastra. Aici vor functiona lasere de mare putere si acceleratori de particule care vor permite explorarea pentru prima oara in istorie, a unei noi frontiere a stiintei, cea la care fizica nucleara se intalneste cu fizica laserelor si fizica materialelor.

Hotararea a fost luata la Praga pe 1 octombrie, cu ocazia reuniunii Comitetului de Coordonare a Proiectului European ELI - Extreme Light Infrastructure (Infrastructura de Lumina Extrema).

La aceasta intalnire au participat delegatiile tarilor membre ale Consortiului ELI, inalti reprezentanti ai Comisiei Europene, precum si echipa de coordonare a Proiectului, formata din Profesorii Gerard Mourou, Georg Korn, Jean-Paul Chambaret, si Sandro de Silvestri.

Delegatia Romaniei a fost condusa de reprezentantul plenipotentiar pentru ELI, Prof. Dr. rer. nat. Marius Enachescu, Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Depunerea candidaturii Romaniei pentru a gazdui ELI este sustinuta de Guvern si de Presedintele Romaniei.

Prof. Marius Enachescu sustine ca proiectul ELI reprezinta cel mai amplu proiect imaginat si pus in opera vreodata in domeniul laserelor. El vizeaza obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi. Aceasta poate oferi in timpi extrem de scurti (attosecunde, adica miliardimi de miliardimi de secunda!) o putere echivalenta de peste 10.000 de ori mai mare decat puterea produsa de toate facilitatile planetei producatoare de energie.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Azilul de la Dorohoi: Consiliul de Monitorizare acuză ”ameninţări din partea avocaţilor administratorului de centru”

astăzi, 17:30

Consiliul de Monitorizare atrage atenţia asupra unor „derapaje grave” în îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi, aflate în Centrul “Casa Elena” din Dorohoi...

Clipe de groază pentru o botoșăneancă după ce, în urma unui scurtcircuit, locuința i-a luat foc!

astăzi, 16:24

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara...

Minivacanță de RUSALII 2025. Câte zile libere vor avea bugetarii!

astăzi, 15:51

După minivacanța de 1 Mai, angajații din sistemul public se pregătesc pentru un nou weekend prelungit. De data aceasta vorbim de liberele acordate pentru sărbătoarea creștină a Rusaliilor, cel...