“Pensia socială” este determinată din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii

“Pensia socială” este determinată din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii

Modificările legislative și schimbările survenite în ultimile trei luni în legislația muncii și cea a pensiilor i-au determnat pe tot mai mulți botoșăneni să solicite mai multe date despre ceea ce definim ca fiind "pensia socială".

 “Pensia socială” este, în fond, o indemnizație socială pentru pensionari, dar care se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii.

Practic, după cum a explicat Narcis Drețcanu, directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii de la Botoșani, vorbim de o diferenţă între cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege, care este de 704 lei pentru anul 2020, şi nivelul cuantumului pensiei cuvenite sau aflată în plată, care este stabilită conform Legii nr. 263/2010, și care se referă la sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.

Iată și condițiile necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

- să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;

- să aibă domiciliul în România;

- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 704 lei.

“Pensia socială NU se acordă celor care nu au cotizat niciodată la sistemul public de pensii și NU se referă nici la cei care au o vechime mai mică decât cea prevăzută, în acest moment, de lege, respectiv 15 ani! Pentru dobândirea calității de pensionar este necesară realizarea unei perioade de vechime în muncă, cu excepția bolilor grave, respectiv neoplaziilor, schizofreniei și SIDA”, a explicat Narcis Drețcanu.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
794

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
251

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
214

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...