Pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu

La implinirea varstelor standard de pensionare, pensia anticipata si pensia anticipata partiala vor deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Astfel, trecerea la pensia pentru limita de varsta nu se va mai face pe baza de cerere. Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale a fost modificata prin Legea nr. 273/2009, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 482, din 13 iulie 2009.

Legea nr. 273/2009 prevede ca, "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare".

Potrivit aceleiasi legi, "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare".

Astfel, conform prevederilor legii nr. 273/2009, de la 1 ianuarie 2011, trecerea la pensia pentru limita de varsta nu se va mai face la cerere, ci din oficiu. Initiatorul acestei legi arata in expunerea de motive, ca trecerea la pensia pentru limita de varsta pe baza de cerere "este neintemeiata si nelegala, intrucat la data stabilirii pensiei, aceasta este stabilita pentru limita de varsta, asupra careia se aplica diminuarea, iar la data incetarii motivelor care au determinat aplicarea penalizarii, si anume data implinirii varstei standard, in mod automat, fara indeplinirea vreunei formalitati, pensia anticipata si pensia anticipata partiala trebuie sa devina pensia pentru limita de varsta".

"Este absurda si neintemeiata aplicarea diminuarilor in cazul in care pensionarii, din diferite motive, nu reusesc sa depuna cererea respectiva", se mai subliniaza in expunerea de motive. Potrivit legii nr. 19/2000, asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.

De asemenea, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Pana la implinirea varstei standard de pensionare, atat in cazul pensiei anticipate, cat si in cazul pensiei anticipate partiale, se aplica diminuari la calculul cuantumului acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...