Pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu

La implinirea varstelor standard de pensionare, pensia anticipata si pensia anticipata partiala vor deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Astfel, trecerea la pensia pentru limita de varsta nu se va mai face pe baza de cerere. Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale a fost modificata prin Legea nr. 273/2009, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 482, din 13 iulie 2009.

Legea nr. 273/2009 prevede ca, "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare".

Potrivit aceleiasi legi, "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare".

Astfel, conform prevederilor legii nr. 273/2009, de la 1 ianuarie 2011, trecerea la pensia pentru limita de varsta nu se va mai face la cerere, ci din oficiu. Initiatorul acestei legi arata in expunerea de motive, ca trecerea la pensia pentru limita de varsta pe baza de cerere "este neintemeiata si nelegala, intrucat la data stabilirii pensiei, aceasta este stabilita pentru limita de varsta, asupra careia se aplica diminuarea, iar la data incetarii motivelor care au determinat aplicarea penalizarii, si anume data implinirii varstei standard, in mod automat, fara indeplinirea vreunei formalitati, pensia anticipata si pensia anticipata partiala trebuie sa devina pensia pentru limita de varsta".

"Este absurda si neintemeiata aplicarea diminuarilor in cazul in care pensionarii, din diferite motive, nu reusesc sa depuna cererea respectiva", se mai subliniaza in expunerea de motive. Potrivit legii nr. 19/2000, asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.

De asemenea, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Pana la implinirea varstei standard de pensionare, atat in cazul pensiei anticipate, cat si in cazul pensiei anticipate partiale, se aplica diminuari la calculul cuantumului acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

astăzi, 20:15
30

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:33
50

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
50

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...