Pedepsele drastice pentru soferii care incalca regulile, diminuate

Ministerul de Interne da inapoi in privinta pedepselor extrem de mari pe care dorea sa le introduca in proiectul de modificare a Codului Rutier. Permisele auto ar putea sa nu mai fie retinute pe perioade de 2 la 4 ani iar amenzile de pana la 16.000 de lei ar putea fi reduse.  

 "Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege, drept urmare ne vom revizui punctul de vedere", a declarat ministrul de Interne Radu Stroe, pentru ProTV.    

Motivul pentru care comisia care lucreaza la Ministerul de Interne pentru un nou proiect de modificare a Codului Rutier urmeaza sa renunte la sanctiunile extrem de mari pentru incalcarile regulilor de circulatie ar fi reactia puternica a societatii in privinta anumitor pedepse. Astfel, sanctiunile privind pierderea permisului de conducere pe o perioada de la doi la patru ani au intampinat o opozitie puternica din partea sindicatelor din transport.  

 "In ceea ce priveste transportul de marfa, unde avem soferi profesionisti, suspendarea pe 2-3-4 ani, ce faci? Cream un nou sistem de somaj? Dupa ce trece aceasta perioada, il mai urca cineva pe autobuz sau pe autocar? Pentru ca isi pierde abilitatile, mai ales ca nu intinereste, ci imbatraneste omul", a declarat Ion Lixandru, vicepresedinte Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania.  

 Comisarul Costin Tatuc a declarat pentru Realitatea TV ca ceea ce isi doreste politia e sa introduca o sanctionare graduala, prin care soferii care comit abateri sa fie descurajati sa recidiveze.    

Costin Tatuc a spus ca politia vrea totusi mentinerea pedepselor mari pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, depasirea vitezei cu mai mult de 30 de kilometri pe ora si neacordarea prioritatii la trecerea de nivel cu calea ferata.    

Dar, a continuat Tatuc, "proiectul este in dezbatere tocmai pentru a vedea care este reactia societatii romanesti la aceste propuneri". Proiectul "trebuie sa fie echilibrat si eficient si vor fi luate in calcul toate variantele".  

 In propunerile initiale ale politiei, amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranta si a castii de protectie, la motociclisti si mopedisti, urmau sa creasca la 720-1.600 de lei.  

 Soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului urmau sa piarda permisul auto pe o perioada de 2 ani si sa primeasca o amenda cuprinsa intre 10.000 de lei si 16.000 de lei.    

Soferii care trec pe rosu si provoaca un accident de circulatie din care rezulta avarierea altui vehicul sau pagube materiale urmau sa fie sanctionati cu suspendarea permisului pentru 3 ani si amenda de 10.000-16.000 de lei. Aceleasi sanctiuni urmau sa primeasca si soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice.    

Daca in urma acestei fapte are loc si un accident de circulatie, atunci soferul urma sa se aleaga cu permisul suspendat 4 ani si o amenda similara.   

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Jurnalul unui călător”, cartea-omagiu a lui Cătălin Mihai Alexa, va fi lansată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:10

Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea „Muzicieni de ieri și ...

(P) Jocurile de noroc în cultură și cinematografe

astăzi, 16:18

E suficient să spui “cazinou” și imaginea care ne apare imediat în minte e un mix de lumini strălucitoare, dealeri eleganți și mese cu jetoane colorate. Cam toți ne-am uitat la...

Preoții botoșăneni, îngrijorați de scăderea natalității: ”Sunt biserici fără nici măcar un botez într-un an”!

astăzi, 15:20

Preoții ortodocși trag un semnal de alarmă în privința natalității „extrem de scăzute”. Clericii spun că există sate în care nu au oficiat nici măcar un botez î...