Pe cine avantajeaza reorganizarea Romaniei. Cine va castiga alegerile!

Reorganizarea Romaniei are o miza extrem de mare: alegerile locale din 2012. A devenit deja un cliseu ideea ca alegerile locale asigura un cec in alb pentru alegerile parlamentare.

Cu alte cuvinte, cine castiga alegerile locale are cele mai mari sanse sa castige si alegerile parlamentare.

De aceea, Econtext va prezinta o analiza asupra ponderii fiecarui consiliu judetean in viitoarele regiuni, iar in functie de aceste ponderi vom putea vedea si cate ‚fotolii’ de consilier regional poate obtine fiecare partid.


Alegeri locale = alegeri regionale

Prin noua reorganizare, alegerile locale devin alegeri regionale. De altfel, vom pleca de la alegerile locale din 2008 pentru a vedea ce se poate intampla la alegerile regonale din 2012.

Aceasta cartografiere a actualelor consilii locale ne poate da o idee despre cine are cele mai multe sanse sa castige alegerile pentru consiliile regionale, care vor avea loc la finele anului viitor.

Dupa cum spuneam, primul pas va fi numarul de consilieri judeteni din fiecare judet. Zilele trecute, Ioan Oltean, secretarul general al PDL, a precizat care vor fi capitalele noilor judete, potrivit proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei. Potrivit acestuia, cele opt capitale ar fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Daca acestea vor fi capitalele, prima concluzie care poate fi trasa este ca regiunile de dezvoltare nu vor fi modificate la nivel teritorial. Cele opt regiuni de dezvoltare vor fi mentinute si vor exista doarmodificari adminsitrative. Va fi stabilita o capitala pentru fiecare regiune. Iar alegerile vor avea loc pentru consiliul din capitala fiecarei regiuni.


Sa revedem intai cele opt regiuni de dezvoltare (judetele ingrosate ar fi capitalele):

1. Regiunea de Dezvoltare Nord–Est. Aceasta regiune cuprinde urmatoarele judete: Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau, Vaslui. Regiunea insumeaza 3,8 milioane de locuitori.
2. Regiunea de Dezvoltare Vest a Romaniei. Aceasta regiune cuprinde provincia istorica Banat si zone adiacente acesteia. Are in componenta judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
3. Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.
Aceasta regiune cuprinde zona istorica Crisana si zonele adiacente acesteia. Aici sunt judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Populatia Regiunii Nord-Vest era in anul 2005 de 2.737.400 locuitori.
4. Regiunea Centru. Aceasta regiune cuprinde judetele Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov. Are o populatie de 2,6 milioane de locuitori.
5. Regiunea Sud-Est. Cuprinde judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Constanta si are o populatie de aproape 3 milioane de locuitori.
6. Regiunea Sud Muntenia. Cuprinde judetele Prahova, Dambovita, Arges, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman. Are o populatie de 3,4 milioane de locuitori.
7. Regiunea Bucuresti-Ilfov. Cuprinde Bucuresti si Judetul Ilfov. Are o populatie de 2,2 milioane de locuitori
8. Regiunea Sud Vest Oltenia. Cuprinde judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj. Are o populatie de 2,4 milioane de locuitori.
Numarul de consilieri din fiecare localitate, oras, judet se stabilieste conform unui algoritm ce are ca fundament numarul de locuitori, asa cum este prezentat in Legea 215/2001, modificata in 2006. Totusi, cuvantul final in numarul consilierilor il au autoritatile locale, iar, de multe ori, numarul lor nu este chiar pro portonal cu numarul locuitorilor.


Iata care este numarul de consilieri judeteni din fiecare judet si regiune si ce partide au cele mai mai sanse sa castige majoritatea in fiecare Consiliu Regional:

A. Regiunea de Dezvoltare Nord–Est

Numar total de consilieri judeten: 206. Structura: Iasi (36), Botosani (32), Neamt (34), Suceava (36), Bacau (36), Vaslui (32).

Brut, acesta ar putea fi si numarul aproximativ al consilierilor regionali. Evident, este posibil ca modalitatea de alegere sa nu fie strict egalitara, ci Capitalele de judet sa aiba un anumit ascendent, o pondere mai ridicata, etc. Dar noi vom merge pe structura egallitara.

1 Varianta numarului egal de consilieri:

Daca Consiliul Regional va fi realizat din structura consiliilor judetene, atunci, grosso modo, ar avea acelasi numar de consilieri. Intr-o adunare simpla, din cei 206 de consilieri avem: 77 de la (PSD), 47 de la (PNL), 73 (PDL), 3 (PC), 6 (PRM). USL (PSD + PNL) au impreuna 124 consilieri. Ceea ce inseamna 60%. Castiga USL.

1.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Procentual, la alegerile din 2008, PDL a castigat la nivel national 33% din consilierii judeteni, PSD (32,5%), PNL (21,4%), UDMR (6,4%), restul procentelor fiind obtinute de alte partide. Ultimele sondaje arata o scadere a PDL de circa 10 puncte procentuale, pana la 23% (acest procent poate fi modificat in crestere/scadere pana la alegerile regionale). Mai mult, cele 10 puncte procentuale s-ar duce catre USL. In aceasta situatie, ar rezulta ca USL castiga cu 70% in Regiunea Nord-Est.

2. Varianta numarului redus de consilieri (ca-n Bucuresti):

Daca presupunem ca numarul consilierilor va fi mai redus (dupa exemplul Bucuresti, unde sunt doar 55 de consilieri), atunci am putea vorbi, de exemplu, de un numar injumatatit (103 consilieri). In aceasta situatie nu facem o scadere proportionala, aceasta varianta fiind strict matematica, dar nerealista. Vom aduna din fiecare judet doar jumatate din consilieri si in ordinea numarului de voturi obtinute la alegerile din 2008. Astfel, am avea: 54 (PDL), 33 (PSD), 16 (PNL). Ar castiga PDL cu 54 de consilieri, versus USL (49 consilieri). Procentual, PDL ar avea 52% din consilieri.

2.1. Varianta probabilistica (in functie de sondajele actuale):

Daca aplicam o pierdere de 10 puncte procentuale, situatia se schimba. USL castiga majoritatea Consiliului, cu circa 55%. Astfel, in trei cazuri din patru, USL castiga alegerile in regiunea Nord-Est.


Citeste materialul complet pe econtext.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Băgat în arest după ce a făcut un ”live” în care l-a amenințat pe primar!

astăzi, 15:42

A ajuns în arest după a distrus bordurile din fața casei și s-a autodenunțat într-un live în care a anunțat și că îl omoară pe primar Un bărbat din comuna sucevean...

Crin Antonescu ar putea fi candidatul comun pentru președinție!

astăzi, 14:35

El ar fi fost prezent deja la o ședință de coaliție. Fostul lider liberal este alegerea de compromis, care să fie susținută de toate formațiunile. Social-democrații l-ar susține pe unul dint...

Apelul drumarilor către șoferii botoșăneni: ”Noi nu putem combate viteza excesivă cu sare!”

astăzi, 14:05

Știm cu toții că se aproprie sărbătorile de Crăciun și toată lumea e pusă pe grabă, ”dar vă rog să circulați cu atenție și să adaptați viteza la condițiile de drum!”. ...