Patronii de cluburi și restaurante, în colimatorul municipalității! “Mare parte sunt scăpați din mână”

Patronii de cluburi și restaurante, în colimatorul municipalității! “Mare parte sunt scăpați din mână”
Reprezentanții municipalității au suspiciuni cu privire la modul în care funcționează unii agenți economici din Botoșani care desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice, suspiciuni legate de legalitatea avizelor pe care aceștia le prezintă în momentul în care vin la Primărie pentru a se autoriza din punct de vedere fiscal.

Primarul Cătălin Flutur a solicitat o situație a tuturor autorizațiilor de funcționare eliberate de Primărie pentru agenții economici din această zonă a alimentației publice, precizând însă că în momentul în care se dau aceste autorizații angajații Primăriei nu au de unde ști dacă îndeplinesc condițiile de autorizare de la celelalte instituții cum ar fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică sau Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

“Am avut o înâtlnire cu cei de la Inspecția de Stat pentru că trebuie să ne lămurim noi împreună cu ei până unde avem competențe în ceea ce privește autorizațiile de funcționare ale agenților economici. Poate să pară o problemă simplă dar este o problemă delicată în același timp pentru că Primăria emite o autorizație de funcționare pe care o fâlfâie toți agenții economici dar nu este decât o autorizație de funcționare din punct de vedere fiscal. Noi nu suntem cei în măsură să vedem dacă ei îndeplinesc condițiile de mediu, sanitare, sau cele impuse de ISU, mai ales că se invocă foarte mult cazul Colectiv, dar nu s-a ajuns la un numitor comun. Agenții economici merg la Registrul Comerțului, au un certificat constatator pe proprie răspundere că ei îndeplinesc toate condițiile, mai au două-trei avize dar fără a fi controlați în vreun fel de autoritățile care au responsabilitatea inspecțiilor iar noi eliberăm acea autorizație de funcționare dar doar din punct de vedere fiscal", a spus primarul Cătălin Flutur.

Edilul spune că ar trebui ca în momentul în care se eliberează aceste autorizații să existe o colaborare între toți factorii implicați pentru a se ști din start dacă sunt respectate toate condițiile de funcționare.

“Mare parte sunt scăpați din mână (n.red agenții economici), nu mai există controalele. Ei spun pe proprie răspundere că au doar atâtea locuri, sau că din punct de vedere sanitar-veterinar au circuite sau din punct de vedere al ISU. Ei vin și dau hârtiile iar noi avem obligația să le dăm acea autorizație. Nu avem altă competență. Există posibilitatea, dacă ferească Dumnezeu se întâmplă un eveniment, să fim trași la răspundere noi, cei de la Primărie, care nu avem persoane autorizate să spună dacă acele avize sunt corecte sau nu sau dacă sunt suficiente. Este bine să suflăm și în iaurt", a afirmat Flutur.

Primăria poate dispune, pentru o perioadă de 30 de zile, închiderea unei activități atunci când există reclamații repetate de la organele de control sau dacă un agen economic are mai mult de două amenzi primite. Primarul Cătălin Flutur a precizat că există astfel de reclamații la adresa mai multor agenți economici, reclamații care au ajuns la Primărie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
119

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
367

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
67

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...