Patapievici: Tot ce e rau in Romania azi e din cauza lui Iliescu

Patapievici: Tot ce e rau in Romania azi e din cauza lui Iliescu

 Horia-Roman Patapievici  

Horia-Roman Patapievici, arestat pe 21 decembrie 1989 pentru ca a participat la protestul anti Ceausescu, vorbeste despre ce a insemnat pentru Romania preluarea puterii de catre Ion Iliescu, mentionand ca acesta a indreptat tara intr-o directie gresita.

"Romania a fost pusa de Ion Iliescu pe un macaz gresit. Si, intr-un fel, tot ce se intampla in Romania in rau azi este consecinta aranjamentelor vicioase pe care le-a facut Iliescu la inceputul anilor `90", a declarat Patapievici, pentru Adevarul.

Acesta spune ca preluarea puterii de catre Iliescu a provocat o ruptura in sanul societatii, adica intre oamenii care vedeau in Iliescu un continuator al regimului comunist si intre oamenii care vedeau in acesta salvatorul.

"Mama mea, de pilda, vedea in Iliescu salvatorul vietii mele. Ea credea ca, daca nu venea Iliescu la putere, as fi fost omorat de Ceausescu, care, daca ar fi inabusit Revolutia, ar fi ordonat executarea tuturor celor arestati in noaptea de 21 decembrie 1989. Probabil asa ar fi facut, dar nu Ion Iliescu m-a salvat de la Jilava", a mai spus scriitorul.

In privinta minerilor, Patapievici spune ca pentru el acestia erau niste eroi. "Erau niste eroi. Eroii grevei din Valea Jiului din 1977. Era singura categorie muncitoreasca din Romania care se opusese lui Ceausescu fatis si impotriva careia regimul declansase o represiune globala. Simbolic vorbind, erau precum muncitorii de la santierele navale de la Gdansk, din Polonia - erau Muncitorii, cu majuscula. Ii respectam", a spus presedintele Institutului Cultural Roman, citat de ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
9

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
21

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
73

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...