Parlamentarii, mai importanti decat sute de mii de obiecte de patrimoniu

Putini stiu, dar peste 730.000 de obiecte de patrimoniu, reprezentand mare parte din istoria Romaniei, sunt in pericol de a fi pierdute pentru totdeauna, la primul cutremur mai puternic. Directorul muzeului a incercat sa mute piesele in Casa Poporului, dar din cauza numarului mare de parlamentari nu a reusit.

"Acum aceste piese nu mai stau asa de prost ca in urma cu cativa ani dar oricum nu stau bine. Deci aceasta cladire nu este pregatita sa fie depozit. Temperaturile variaza de la aproape 0 grade iarna la 50 de grade vara. De asemenea, umiditatea este si ea extrem de fluctuanta. Nu suntem in niciun standard, nici in cel de dinainte de 1989, nici in cel de dupa", a declarat Ernest Oberlander-Tarnoveanu, director al Muzeului National de Istorie, pentru Ziare.com.

Acolo unde sunt parlamentari prea multi nu mai e loc de muzeu

Conducerea Muzeului de Istorie povesteste prin ce a trecut incercand sa mute obiectele din muzeu si cum parlamentarii "i-au facut vant" din cladirea Parlamentului.

"Guvernul nu are spatii de acest gen. Ultimul demers a fost la Parlament. Acolo, ministrul Culturii avea un spatiu de expozitie. Urma sa ne fie transferat noua in administrare. Au venit alegerile, ne-am procopsit cu peste 500 de demnitari care nu au unde sa stea. Administratia Parlamentului ne-a anuntat ca nu numai ca nu ne poate da dar mai si ia si spatiul care apartinea ministrului Culturii", a povestit directorul, pentru Ziare.com.

"Nu exista in acest moment speranta sa mai obtinem imprumuturi nerambursabile"

Ca de obicei, cel mai mare obstacol in calea oricarui proiect este finantarea.

"Refacerea Muzeului National implica o suma serioasa. Din momentul in care ar porni finatarea ar trece cinci ani pana cand muzeul ar fi deschis publicului. Trei ani ar fi consolidarea cladirii care, intre timp, s-a degradat mult fata de ceea ce era in anul 2002. Banii ar trebui alocati de la guvern", a mai explicat directorul.

Ministerul Culturii nu are un raspuns pentru aceasta problema.

"Pana cand nu se va aproba bugetul Ministerului Culturii pentru anul 2014 nu putem face aprecieri in ceea ce priveste alocarea sumelor de bani necesare pentru reconsolidarea cladirii MNIR, in viitorul apropiat", a fost raspunsul sec al reprezentantilor Ministerului Culturii, conform sursei citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...