Parlamentarii-jurişti vor putea asista infractori de drept comun

Deputaţii şi senatorii nu mai pot acorda asistenţă juridică persoanelor inculpate în dosare de corupţie sau acuzate de infracţiuni de crimă organizată şi terorism ori care aduc atingere siguranţei statului sau împiedică înfăptuirea justiţiei.

Aşa prevede un proiect de lege, adoptat, de curând, de parlament şi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Asta, în condiiţile în care, până acum, parlamentarii-jurişti puteau acorda asistenţă juridică, însă nu aveau voie să şi pledeze în instanţă în favoarea unor astfel de clienţi.

Potrivit aceluiaşi proiect - care modifică, practic, legislaţia existentă - favorizaţi rămân doar soţii/ soţiile aleşilor, dar şi rudele până la cele de gradul IV ale parlamentarilor cu studii de Drept. Aceştia din urmă nu doar că le pot acorda asistenţă juridică, însă îşi pot apăra rudele şi în faţa judecătorilor.

"În opinia mea, şi această lege e destul de permisivă. Atâta vreme cât eşti avocat, ar trebui să-ţi suspenzi activitatea de parlamentar", a precizat, ieri, Valeriu Stoica, vicepreşedintele PDL, care, în 2003 - la momentul intrării în vigoare a primului act normativ ce reglementa activitatea parlamentarilorjurişti - şi-a lăsat postul de deputat pentru cel de avocat.

Potrivit specialiştilor în Drept, proiectul de lege le dă însă mână liberă deputaţilor şi senatorilor să asiste în instanţă infractori de drept comun şi persoane acuzate că ar fi colaborat cu Securitatea, ceea ce legea în vigoare nu le permitea. În plus, potrivit aceluiaşi proiect, parlamentarii pot acorda consultanţă juridică unor societăţi comerciale.

"Actualul proiect de lege permite acordarea de consultanţă juridică către firme. Însă deputaţii şi senatorii care încheie astfel de contracte cu societăţi comerciale trebuie să fie atenţi să nu intre în conflict de interese. Motivul: chiar dacă acest aspect nu este strict prevăzut de noul proiect legislativ, el este inclus în legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Na ţio nale de Integritate", au subliniat juriştii consultaţi de EVZ.

 

Ponta, avocatul din umbră al lui Tender

De-a lungul timpului, parlamentarii jurişti nu s-au ferit să apere chiar şi inculpaţi în dosare de corupţie. Cel mai elocvent exemplu: deputatul PSD Victor Ponta, care, în 2006, a întocmit strategia de apărare a lui Ovidiu Tender în dosarul "Rafo".

El l-a însoţit pe Tender şi la tribunal, îmbrăcat în robă, însă a evitat să pledeze în faţa magistraţilor pentru a nu-şi pierde postul de parlamentar. Şi deputatul PC Sergiu Andon a fost acuzat de incompatibilitate după ce l-a consiliat pe Dan Voiculescu în dosarul acestuia cu CNSAS, scrie Evenimentul Zilei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
447

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
463

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
268

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...