Parlamentarii-jurişti vor putea asista infractori de drept comun

Deputaţii şi senatorii nu mai pot acorda asistenţă juridică persoanelor inculpate în dosare de corupţie sau acuzate de infracţiuni de crimă organizată şi terorism ori care aduc atingere siguranţei statului sau împiedică înfăptuirea justiţiei.

Aşa prevede un proiect de lege, adoptat, de curând, de parlament şi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Asta, în condiiţile în care, până acum, parlamentarii-jurişti puteau acorda asistenţă juridică, însă nu aveau voie să şi pledeze în instanţă în favoarea unor astfel de clienţi.

Potrivit aceluiaşi proiect - care modifică, practic, legislaţia existentă - favorizaţi rămân doar soţii/ soţiile aleşilor, dar şi rudele până la cele de gradul IV ale parlamentarilor cu studii de Drept. Aceştia din urmă nu doar că le pot acorda asistenţă juridică, însă îşi pot apăra rudele şi în faţa judecătorilor.

"În opinia mea, şi această lege e destul de permisivă. Atâta vreme cât eşti avocat, ar trebui să-ţi suspenzi activitatea de parlamentar", a precizat, ieri, Valeriu Stoica, vicepreşedintele PDL, care, în 2003 - la momentul intrării în vigoare a primului act normativ ce reglementa activitatea parlamentarilorjurişti - şi-a lăsat postul de deputat pentru cel de avocat.

Potrivit specialiştilor în Drept, proiectul de lege le dă însă mână liberă deputaţilor şi senatorilor să asiste în instanţă infractori de drept comun şi persoane acuzate că ar fi colaborat cu Securitatea, ceea ce legea în vigoare nu le permitea. În plus, potrivit aceluiaşi proiect, parlamentarii pot acorda consultanţă juridică unor societăţi comerciale.

"Actualul proiect de lege permite acordarea de consultanţă juridică către firme. Însă deputaţii şi senatorii care încheie astfel de contracte cu societăţi comerciale trebuie să fie atenţi să nu intre în conflict de interese. Motivul: chiar dacă acest aspect nu este strict prevăzut de noul proiect legislativ, el este inclus în legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Na ţio nale de Integritate", au subliniat juriştii consultaţi de EVZ.

 

Ponta, avocatul din umbră al lui Tender

De-a lungul timpului, parlamentarii jurişti nu s-au ferit să apere chiar şi inculpaţi în dosare de corupţie. Cel mai elocvent exemplu: deputatul PSD Victor Ponta, care, în 2006, a întocmit strategia de apărare a lui Ovidiu Tender în dosarul "Rafo".

El l-a însoţit pe Tender şi la tribunal, îmbrăcat în robă, însă a evitat să pledeze în faţa magistraţilor pentru a nu-şi pierde postul de parlamentar. Şi deputatul PC Sergiu Andon a fost acuzat de incompatibilitate după ce l-a consiliat pe Dan Voiculescu în dosarul acestuia cu CNSAS, scrie Evenimentul Zilei.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noapte de foc pentru pompierii botoșăneni: Distracție periculoasă cu anvelopele uzate aprinse de Înviere, a fost incendiată și o casă! (Foto)

astăzi, 10:30

În Noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată și deșeuri de cauciuc, dar și pentru a a stinge anvelopele uzate cupri...

Paști îndurerat pentru o mamă din Dorohoi: Pruncul ei s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 09:15

Este imposibil de înțeles durerea unei mame care își pierde copilul. O suferință profundă și inimaginabilă, o tristețe care așază sufletul într-un doliu nesfârșit. ...

Adrian Panaete, antrenorul de genii, răspuns dur după Olimpiada de Informatică: ”Mândria de a fi botoșănean” / ”Vorbim despre oameni etern nemulțumiți!”

astăzi, 08:18

Profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, care este și vicepreședintele Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) ...