Părinţi în dar: Viaţa le oferă încă o şansă copiilor abandonaţi. Alţi 70 de copii aşteaptă să fie adoptaţi!

Părinţi în dar: Viaţa le oferă încă o şansă copiilor abandonaţi. Alţi 70 de copii aşteaptă să fie adoptaţi!

 Dan Slincu  

Abandonaţi de părinţii naturali, mai mulţi copii din Botoşani au primit şansa la o viaţă normală în sânul unor familii adevărate, unde au parte, în primul rând, de multă dragoste.

Pentru orice familie, venirea pe lume a unui copil ar trebui să reprezinte un mare motiv de bucurie şi de împlinire. Pentru zeci de copii care au avut neşansa să se nască în familii dezbinate sau cu un nivel de trai extrem de redus, primele zile de viaţă au reprezentat o luptă pentru supravieţuire, fiind abandonaţi în spital sau ajungând în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului, lipsiţi de căldura maternă, de care au atâta nevoie.

Pentru o parte dintre aceşti micuţi însă viaţa le-a oferit o a doua şansă, ajungând să fie crescuţi de familii care nu au avut bucuria de a avea propriul lor copil.

Numai în anul 2013, în Botoşani au fost adoptaţi 20 de copii, cu vârste pornind de la trei an, iar familiile în care au ajuns sunt şi din alte judeţe.

"În 2012 au fost 12 adopţii şi în 2013 au fost 20 de adopţii. Copilul care este în evidenţa noastră poate să fie adoptat şi de o familie din alte judeţe. Este o procedură de potrivire a copilului cu părinţii adoptivi. Se face o listă ţinută de cei de la Oficiul Român de Adopţii. Primul criteriu este ca acel copil să fie declarat adoptabil, şi se face prin instanţă, condiţia fiind ca părinţii să renunţe la drepturile părinteşti şi rudele până la gradul patru", a declarat Dan Şlincu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Procedura adopţiei durează uneori chiar şi mai bine de un an, în care părinţii adoptivi sunt nevoiţi să parcurgă mulţi paşi legislativi, dar în final tot efortul şi toate sacrificiile pălesc în faţa zâmbetului unui copil.

La această dată, în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului din Botoşani sunt 73 de copii care aşteptă să fie adoptaţi. Patru dintre aceştia au vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, 14-între 3 şi 6 ani, 22-între 6 şi 10 ani, 31-între 10 şi 14 ani şi doi copii au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misiune îndeplinită: Pompierii botoșăneni care au intervenit în zonele inundate s-au întors acasă! (Foto)

astăzi, 09:10

Timp de cinci zile, pompierii botoșăneni au intervenit pentru evacuarea apei și mâlului din 34 de gospodării, case și anexe de pe străzile Ion Creangă, Luceafărul și Nicolae Grigorescu,...

Botoșăneanul care expune la București o Dacia din 1970, restaurată cu 20.000 de euro!

astăzi, 08:28

Salonul Auto de la Bucureşti este scena luptei care se duce la nivel internaţional. "Nu mă pot baza numai pe motorul electric. Un buget maxim alocat? În jur de 30.000 - 40.000 de euro&qu...

Pensionarii care primesc sute de lei în plus de la 1 octombrie!

astăzi, 08:17

Oficialii au ţinut să precizeze că nu este vorba despre o recalculare, ci despre modificarea unei legi care duce la majorarea veniturilor anumitor seniori. Mai exact, peste 170.000 de seniori vo...