Părintele Ioan Alupoaiei, condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale! ÎPS Teofan: „Poate Părintele Ioan era deja pregătit pentru veșnicie” (foto, video)

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, participând sute de credincioși.

Părintele Ioan Alupoaiei, condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale! ÎPS Teofan: „Poate Părintele Ioan era deja pregătit pentru veșnicie” (foto, video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Comunitatea creștină și-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai iubiți și apreciați preoți din municipiul Botoșani. Peste 300 de botoșăneni au venit la Biserica „Izvorul Tămăduirii” să îl conducă pe ultimul drum pe cel care a fost pr. Ioan Alupoaiei.

În această zi de 16 septembrie, lăcașul de cult a fost neîncăpător pentru credincioșii care au asistat la slujbă. Vremea nu a fost tocmai una favorabilă, deoarece a plouat aproape continuu, însă asta nu i-a împiedicat pe credincioși să îl conducă pe drumul către Împărăția Cerurilor pe Părintele Ioan.

După Sfânta Liturghie, preoții, alături de Protopopul Petru Fercal, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Rânduiala înmormântării clericilor de mir (preoți și diaconi) se deosebește de cea a mirenilor întâi de toate prin aceea că trupurile sfințiților slujitori nu sunt spălate după deces ca și cele ale credincioșilor, potrivit Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu.

Trupurile lor sunt doar șterse de către trei preoți cu un burete înmuiat în untdelemn sau cu o bucată de pânză îmbibată în apă curată, la frunte, la ochi, la buze, la piept, la genunchi, la picioare și la mâini, exact ca și ungerea de la Sfântul Botez, adică la cele cinci simțuri. Prin această ungere a trupului adormit se închipuiește ungerea Trupului Domnului cu miresme de către Iosif și Nicodim.

Trupul Părintelui Ioan Alupoaiei a fost înmormântat în curtea bisericii pe care a ctitorit-o și unde a slujit peste 20 de ani. 

„Poate că Părintele Ioan era deja pregătit de veșnicie”

La finalul slujbei ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut o predică despre cel ce a fost preotul Ioan Alupoaiei.

ÎPS Teofan a spus că, poate, Părintele Ionică era deja pregătit să plece spre veșnicie.

Nu știm noi ce gând a avut Domnul cu Părintele Ioan. Încercăm să înțelegem, dar mintea noastră se oprește undeva. Dumnezeu are planul său din veșnicie pentru fiecare, chiar dacă noi ne naștem într-un anumit moment al istoriei, trăim aici și plecăm în veșnicie. Dumnezeu nu ia la rând, ia din rând de acolo unde te aștepți mai puțin. Greu înțelegem un asemenea gând. Doar putem medita, reflecta la acest lucru, gândindu-ne că, poate, cine știe, Părintele Ioan era deja pregătit pentru veșnicie, chiar dacă și el, și familia, și noi am fi dorit să mai rămână”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Greutățile prin care Părintele Ionică a trecut sunt cunoscute de întreaga comunitate creștină, dar, mai ales, bunătatea sa și faptul că a fost un „om între oameni”.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mărturisit că a fost „o inimă care cuprindea pe mulți și care încerca să nu refuze pe cei care apelau la această inimă.

Poate Dumnezeu a înțeles că el se află aproape de sine, se află aproape de Împărăția Cerurilor. Poate că deja prin viața lui, prin lucrarea lui, prin rugăciunea lui se detașase de cele pământene, devenise poate nepământean. Pleacă acolo unde este destinația omului, la loc fără de durere, fără de întristare și fără de suspin. Viața părintelui, deși scurtă după lungimea omenească, a fost o viață plină, o viață frumoasă, pentru că i-a rânduit Dumnezeu o creștere aleasă în casa părinților. A cunoscut de tânăr frumusețea și greutatea creștinului mirean obișnuit, până când gândul l-a îndreptat către cele ale teologiei, pentru a deveni preot. L-a binecuvântat Dumnezeu cu o familie frumoasă (...) O  inimă care cuprindea pe mulți și care încerca să nu refuze pe cei care apelau spre această inimă și aici s-a aărtat frumusețea vieții lui de preot”, a completat ÎPS Teofan.

Despre Părintele Ionică

Născut pe 5 septembrie 1962, părintele Ioan Alupoaiei era licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, deveinnd apoi diacon și, din 1998, preot.

A început slujirea ca preot la Parohia Mihălăşeni, continuând la Parohia Cătămărăşti-Vale. De la 1 decembrie 2001 era preot la Parohia ”Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani.

Era căsătorit cu Eusebia Alupoaiei, fiind totodată tatăl Teofanei. În urmă cu doar două luni, Părintele Ionică și-a condus fiica, Teofana, către altar, aceasta căsătorindu-se religios cu alesul inimii. 

Citește și Ultimul drum. Părintele Ionică și Raiul oamenilor buni

Fiica Părintelui Ionică, mesaj înduioșător în ziua despărțirii: ”M-ai văzut mireasă și ai plecat, rochia mea albă am înlocuit-o cu veșmânt îndoliat!”




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...