Paradox românesc! APIA nu recunoaște salcâmul, dar plătește subvenție pentru Paulownia

Salcâmul este preferat și recomandat pentru înființarea perdelelor forestiere, atât de necesare protejării și culturilor expuse an de an secetei. Cu toate acestea, salcâmul a fost scos ca plantă eligibilă din legislația pentru subvențiile agricole, în timp ce o cultură ce ridică semne de întrebare – Paulownia, continuă să primească sprijin din bani europeni.

La Conferința Națională a Agricultorilor, vicepreședintele LAPAR, Gheorghe Albu, a atras atenția autorităților responsabile de agricultură că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a exclus de la plata subvențiilor salcâmul, un copac extrem de important pentru înființarea perdelelor forestiere de protejare împotriva secetei acolo unde nu există sistem de irigații.

"Este vorba despre Anexa numărul 7 din Ordinul 619 în care se spun că speciile forestiere elibigile la plată pe Zonă de Interes Ecologic sunt salcia, plopul alb/negru dar lipsește cu desăvârșire salcâmul. De ce? Am primit repede un răspuns în care mi s-a explicat tehnic că există Regulamentul 1307/2013 în care România nu recomandă Comisiei Europene și această specie pentru că nu este indigenă și este invazivă. Conform definiției, speciile invazive sunt acelea care, prin introducere sau înmulțire, pot reprezenta o amenințare la adresa diversității biologice sau pot fi cauza unor consecințe neprevăzute, motiv pentru care nu văd cum salcâmul ar fi invaziv și nu ar fi indigen. Deci crearea perdelelor forestiere de salcâm pe terenurile agricole nu reprezintă niciun fel de amenințare asupra diversității biologice din pentru că acesta nu se înmulțește prin sămânță, capacitatea sporită de regenerare pe cale vegetativă din lăstari și drajoni, nu este cu putință pentru că terenurile din jurul acestor perdele forestiere se lucrează iar terenurile agricole pe care se înființează aceste perdele forestiere nu reprezintă o diversitate biologică ce ar putea fi amenințată. Eu nu vreau să scot în evidență rolul acestor perdele forestiere pentru că este arhicunoscut, ci vreau să subliniez faptul că autoritățile au încurajat înființarea perdelelor forestiere și acum ne trezim că nu putem beneficia de subvenții pe suprafețe ocupate cu acestea", a explicat Gheorghe Albu, conform Agrointel.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...